Hírek

Határidő előtt fizették ki az uniós forrásokat


A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkársága mai közleményében felidézte, hogy a 2015-ös év az utolsó, amikor lehetőség van a 2007-2013-as pénzügyi ciklus forrásainak felhasználására, ezért is fontos, hogy Magyarország mielőbb lehívja a rendelkezésére álló teljes keretet.

A tájékoztatás szerint 7500 milliárd forint felett áll az uniós források kifizetését mutató számláló a Miniszterelnökség honlapján, ami az jelenti, hogy már csak 700 milliárd forint teljesítése szükséges ahhoz, hogy a teljes keret megérkezzen Magyarországra.
Minden kifizetés fedezetét, ami a keret felett teljesül, a hazai költségvetés biztosítja. A kormány 2012 óta folyamatosan engedélyez túlvállalásokat, ezzel is biztosítva, hogy Magyarország legyen az első uniós tagállam, amely 100 százalékban felhasználja a rendelkezésére álló fejlesztési forrásokat – hangsúlyozta a Miniszterelnökség.

A tájékoztatás szerint a jelenlegi kifizetési szinttel Magyarország – a régió országaival összevetve – az abszolút második helyet foglalja el Lengyelország után az uniós pénzek gyors és hatékony felhasználásában, megelőzve Szlovákiát, Szlovéniát, Csehországot, Romániát és Bulgáriát.

Az uniós források kifizetésének üteme azután gyorsult fel, hogy a Miniszterelnökség 2012 augusztusában átvette a források kezelését a korábbi Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. Azóta minden évben rekordot döntött a hazai fejlesztés intézményrendszere. 2007-től a 2010-es kormányalakításig összesen 980 milliárd forintot fizettek ki a pályázóknak, három és fél év alatt csupán akkora összeget, mint amekkora jelenleg a féléves kifizetési képesség.

A rekordösszegű kifizetésekhez egyre több fejlesztés zárásával járulnak hozzá a pályázók – hangsúlyozták a közleményben.

MTI