Hírek

Megkezdődött a a Honvédban élők kérdőíves felmérése


Gajáta Fanni – Makó

Tegnap érkezett meg Kotics József, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet igazgatója és a 8 fős egyetemi antropológus hallgatócsoport, akik kérdőívek segítségével szeretnék megtudni, hogyan is élnek és milyen problémákkal kell szembenézniük azoknak a családoknak, akik a Honvéd városrészben laknak. Ez a felmérés készíti elő a városrész rehabilitációját.

– Ma kezdjük el a kutatást és vélhetően május 25-én fejezzük be a hallgatókkal Honvéd városrész felmérését. Két technikával dolgozunk. A hallgatók egy nagyobb, részletes kérdőívvel járják Honvédot. Mi pedig a kutatási asszisztens kolléganőmmel interjúkat készítünk a városrészben élő roma és nem roma emberekkel – nyilatkozta Kotics József. – Terveink szerint 200 háztartást térképezünk fel. Körülbelül 1000 család lakhat itt, legalább az egyötödét keressük fel.

Kétszáz családhoz kopogtatnak be az egyetemisták.

Az egyetemi docens elmondta, mindent megterveztek és előkészítettek. – A körzet önkormányzati képviselője, dr. Sánta Sándor fogadott minket, s adott rövid tájékoztatást. A hallgatókat felkészítettük Honvédból. A roma önkormányzat képviselőivel az egész területet bejártuk, beköszöntünk az emberekhez. Többen jelezték, hogy hozzájuk is menjünk – de türelemre intjük őket.

Egy diáknak 5-6 kérdőívet kell kitöltenie naponta, de döntő, hogy egy-egy családnál mennyit időznek el a hallgatók. A hallgatók számára nem ez az első ilyen felmérés, amelyet most elkészítenek.

– Végeztünk kutatást az edelényi térségben a gyerekszegénységről, az erdélyi Nagykászonban dokumentumfilmet forgattunk, még középiskolás koromban Székesfehérváron vettem részt egy felmérésen. A kérdőívben például van egy igényfelmérő rész, melyben olyan dolgokra kérdezünk rá, milyen intézményeket szeretnének a térségben – mondta el Herczkó Mihály Balázs, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet egyik hallgatója.

A kérdőív egyik oldala.

– Az antropológiát társadalmi munkaként végzem, amely összekapcsolódik egy jövőbeli célommal. Tavaly Borsodban egy nagy kutatáson vettem részt, a gyermekszegénységgel kapcsolatban. Nem tartok ettől a feladattól, mivel nagyon nyitott ember vagyok. Minden házba becsengetünk és majd az ott lakóktól függ, hogy beengednek-e – árulta el Bolla Anita, aki szintén az egyetem hallgatója.