Hírek

Lázár: olcsó gázt, áramot és távhőt biztosít majd a nemzeti közműcég


Megkezdődtek azok a tárgyalások, amelyek nyomán mintegy 90, önkormányzati távhőszolgáltató vállalat állami érdekkörbe kerülhet. Így a nemzeti közműszolgáltató olcsó gázt, olcsó áramot és olcsó távhőt szolgáltathat majd – mondta Lázár János.

A miniszter arról is szólt, hogy a társasházi gázmérőórák tervezett cseréje újabb rezsicsökkentést fog jelenteni.

A szerdai kormányülésen emellett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) átalakítása is téma volt, amely várhatóan nyáron zárul, és amely költségracionalizálást és profiltisztítást jelent majd az MFB-nél. A bank egyik fontos feladata a jövőben a visszatérítendő európai uniós források kiközvetítése lesz – tájékoztatott a Miniszterelnökség vezetője.

Lázár János, a Gíró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral tartott közös sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy a várakozásoknál jobban visszaigazolódott a takarékszövetkezeti integráció helyessége. Jelezte, hogy minden hazai takarékszövetkezetet átvizsgáltak, az 1 millió 100 ezer ügyfél megtakarításai a legnagyobb biztonságban vannak. A miniszter tájékoztatása szerint új termékekkel fognak a piacra lépni, ennek egy befektetési alap is rész lesz, s az állam garanciával áll mögötte. Emellett modernizálni fogják a rendszert, az intézetek piaci alapon zöld- és agrárbankként is működnek a továbbiakban, .

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: két lépcsőben emelik a rendészeti területen dolgozó adminisztratív munkavállalók bérét. Akik nem tartoznak a szolgálati törvény hatálya alá, azok 2015 júliusában és 2016 januárjában kapnak 10 százalékos béremelést.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a szerdai kormányülésen felhatalmazták Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegyen javaslatot a szociális ágazatban dolgozók bérkiegészítésére.