Korom András – Makó

A Váll-Ker Kft. Návay téri telephelyén rendezett fórumon Tóth István elnök köszöntőjét követően Farkas Éva Erzsébet polgármester mondott megnyitót, melyben hangsúlyozta: az új városvezetés célja, hogy Makó olyan prosperáló város legyen, melyben mindenki jól érzi magát. Ennek egyik eleme a helyi kis- és középvállalkozások, valamint az ipari park fejlesztése, s nagy szerepet játszik benne az idegenforgalom is. A város gazdasági fejlődéséhez a legfontosabb a helyi gazdák és vállalkozók összefogása. Minden, helyben elköltött forint a makóiak életminőségét növeli – tette hozzá.

A makói és a térség vállalkozásait érintő 2014-2020-as uniós ciklus támogatási rendszerével kapcsolatban Vitályos Eszter, Európai Uniós fejlesztésekért felelős államtitkár és Karsai Tamás, gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat. Elhangzott: vidékfejlesztésre 1064 milliárd forint jut, jelentősen megkönnyítik az uniós forrásokhoz való hozzáférést, leegyszerűsítik az adminisztrációt.
A következő 7 évben 2400 milliárd forintnyi forrás jut kis- és középvállalkozások kapacitásbővítésére, kutatás-fejlesztésre és innovációra, informatikai és kommunikációs technológia fejlesztésre, energetikai beruházásokra, foglalkoztatásra és képzésre, illetve a turizmusra. Az első kiírások már megjelentek.

– A 7200 milliárd forintos uniós támogatás 60 százalékát fordítjuk a kis- és középvállalkozások fejlesztésére. Az előző ciklusban ez csak 20 százalékot jelentett – jellemezte a paradigmaváltást a kormányzat gazdaságpolitikájában Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, ezt a szándékot az Európai Bizottság elfogadta. A kormány célja a gazdaság fejlesztésével, hogy csökkenjenek a magyar és a fejlett nyugat-európai országok közötti különbségek, s ez csak akkor lehetséges, ha a magyar gazdasági növekedés tartósan évi 3,5 százalék lesz.

Lázár János szerint ennek érdekében mozgósítani kell a szakképzés átalakításával az abban rejlő lehetőségeket, csökkenteni kell az állami bürokráciát, s állami fejlesztésekre is szükség van. De szükség van a vállalkozók ötleteire is, hogyan lehet bővíteni vállalkozásaikat, új munkahelyeket is teremtve ezáltal. A mezőgazdaságban éppen ezért a Makó környékén is jellemző munkaerőigényes növénytermesztés kap nagyobb támogatást.

– Az a polgár, aki képes magát és magán kívül mást is eltartani, a kormány legértékesebb szövetsége – világított rá a kis és középvállalkozások, a munkahelyteremtés és a kormányzati szándék közötti összefüggésre.

A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta a kormánynak az a legjobb, ha a választókerület valamennyi települése fejlődik, s ha minél több vállalkozót helyzetbe tudnak hozni ennek érdekében, ugyanis a vállalkozó a kormány legértékesebb szövetségese.
Lázár János kijelentette, hogy minden kis- és középvállalkozó egyenlő eséllyel juthat uniós forrásokhoz, s a korábbinál jóval kedvezőbb feltételekkel és jóval kisebb költségekkel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest