Hírek

Emléktáblát kapott Istók Margit, a legendás makói tanár


Gajáta Fanni – Makó

Nadobán Zsuzsanna és osztálya, a 3. z  tartottak zenés-játékos tanórát csütörtök délelőtt, mely központi témája a víz volt. Fél évet dolgoztak a Mentorháló 2.0 program keretein belül, hogy ez a délelőtti óra létrejöhessen. A kicsik vendége Szentpéteri Csilla zongoraművésznő volt, akit egykor Istók Margit is tanított a Bartók iskolában. A művésznő dalai, átiratai többször visszatérő elem volt a kicsik műsorában.

– Nagyon felemelő érzés volt visszatérni, hiszen közel 20 éve nem jártam itt a Bartók iskolában. Amikor beléptem és megláttam,hogy a saját átirataimra, zenéimre rengeteg rajz található a folyosón, nagyon elérzékenyültem – árulta el Szentpéteri Csilla. Hozzátette: az iskola falai között újra 8-9 évesnek érezte magát. – Elmondhatatlan érzés, ahogy millió ajándékkal és kérdéssel vártak engem a kisdiákok a kedden. Úgy érzem, egy szeretetbirodalomba léptem be.

A művésznő elmondta, az elmúlt 20 év visszaköszöntött rá, ahogy belépett az intézménybe. – Újra vártam, hogy Istók Margit néni valahonnan kitipeg. Joggal mondhatom, ha ő nincs, nem biztos, hogy zongoraművészként adnék interjúkat, hanem esetleg tengerbiológusként tenném.

Ma délelőtt Istók Margit emléktáblát és emlékszobát is avattak. Hajdú Márta, a Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola zongoraoktatója mondott beszédet. A tanárnőt Margit néni is tanította, majd lehetőségük volt együtt dolgozni is.

– Margit néni megnemesítette a zenét és a tanítást is. Lemondott a családról és életét a tanításnak szentelte. Természetes volt, hogy taníthatott és majdnem 25 évig dolgozott tanárként Makón. Egy igazi jelenség volt – jellemezte a pedagógust.

Az ünnepségsorozat keretében ma délután a Hagymaház dísztermében  tartanak emlékkoncertet, melyen Szentpéteri Csilla mellett fellépnek Kerek Ferenc és Császár Zsuzsanna zongoraművészek is.