Makó

Családi zóna és úszómedence épülhet a Hagymatikumban


Gajáta Fanni – Makó

Farkas Éva Erzsébet a hétfői utcafórumon ismertette az elmúlt 5-6 hónap azon eseményeit, amelyek a városban történtek. Elmondta, ha a közvélemény nem is tudja, de a háttérben folynak a „munkálatok”.

– Tavaly év végén minden 70 év feletti makói lakós 5 ezer forintos támogatást kapott, evvel is segíteni próbáltunk segíteni a karácsonyi ünnepek előtt – emlékeztetett. Mint elmondta, idáig 5 helyen helyeztek el újraélesztő készüléket, amelyek 500 ezer forintba kerültek. A város biztonságát újabb 70 kamera figyeli és segíti a rendőrség munkáját. Ezen kívül a tűzoltóságot, a polgárőrséget és a rendőrséget is támogatta a városvezetés.

– Az elmúlt hónapokban csökkentettük a Csipkesori üzletsor bérleti díjait, a mezőőri járulék a felére csökkent, illetve eltöröltük a piacon a helypénzt azoknak, akik legalább 2 éve őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek.

A makói sportegyesületeket a városvezetés avval segíti, hogy az edzéseket ingyen tarthatják, ezért nem kell fizetniük. A makóiaknak a városi sportcsarnokban 50% kedvezménnyel vehetik igénybe a szolgáltatásokat. – 14 nyugdíjas klubot 5 millió forinttal támogattuk, a közeljövőben pedig egyet fel is szeretnénk újítani, nagy bizonnyal ez a belvárosi lesz.

A bébi kötvény 43 ezer forintról 100 ezer forintra emelték fel a városban. Civil szervezetek is részesültek már támogatásban. Az új városvezetés nem feledkezett meg az egyházakról sem, egyszeri támogatásban részesülhettek az állam által elismert egyházak.

A fejlesztésekre is bőven kitért a polgármester: – 1,3 milliárd forintból újulhat meg a fürdő. Szeretnénk egy olyan új versenymedencét építeni, ahol akár vízilabda mérkőzések is játszhatóak. Meg szeretnénk valósítani a családi zónát is, amely lemaradt a Hagymatikum építésekor, pedig tervben volt. Ez egy új épületbe kerülne, ahol különböző wellness és gyógyászati szolgáltatásokat lehetne igénybe venni. Ezeken kívül egy úszómedencét is szeretnénk, amely építése szintén elmaradt.

A Makovecz-könyvtár egy ideje téma a városba. A tervek szerint ez a jelenlegi bibliotéka helyén épülne, s itt végre egy helyre kerülhet a felnőtt-, és gyermekkönyvtár. Nem csak a könyvtár, de a körülötte lévő terület is megújulhat, egészen a piacig.

– A Korona épülete is fejlesztésekre vár. Határon túli segítséggel az épület felső emeletén felsőoktatási művészeti rész épülhetne ki, míg alul megmaradna a konyha, melyet korszerűsítenénk. A Csipkesori sétányon egységes és korszerű üzletsort szeretnénk kialakítani, illetve kiszélesítenénk a sétányt, melyet Makovecz sétánynak neveznénk el

Makó polgármestere elmondta, jelentős fejlesztéseket terveznek az Ipari Parkban is.