Makó

2, 4 milliós egyházi támogatás érkezik Makóra és Maroslelére


A makói Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Boldogasszony Forrása rekreációs és megújulást segítő programja 800 ezer forintot, míg a Kiszombor-Maroslelei Református Missziói Társegyházközség a Közösségi tér megújulása a közösség szolgálatára programja 1 millió 600 ezer forintot kap.

Szabó Ágnes református lelkipásztor elmondta, az elnyert támogatás egyik felét a családokkal és a gyermekekkel való foglalkozásra fordítják, a másikból pedig megvalósítják a hittanóráknak is helyt adó maroslelei imaház teljes vízszigetelését.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága  az idei évre is meghirdette egyházi célú program-típusú központi költségvetési hozzájárulások támogatási lehetőségeire vonatkozó felhívását. Ennek keretében január 7-ig lehetett kérelmet benyújtani az egyházak közösségi célú programjainak és beruházásainak támogatására, valamint az egyházi épített örökség védelmére és egyéb beruházásokra.

A támogatás igénybevételére jogosultak az egyházi jogi személyek és a külhoni magyar ajkú egyházi szervezetek. Az igénylők kétféle támogatás egyikére nyújthattak be egyedi támogatási kérelmet.

Az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása az egyházi közösségek megerősödését kívánja szolgálni, az ezeknek a közösségeknek otthonául szolgáló, illetve nemzeti örökségünk fontos részét képező templomok és egyházi épületek építéséhez, felújításához, és fejlesztéséhez nyújtott támogatás formájában.

A másik támogatás célja az egyházak közösségi célú programjainak és beruházásainak elősegítése. Ezzel a támogatási formával az egyházak közösségteremtő munkájához kívántak hozzájárulni az egyházi közösségek fejlesztési céljai, beruházásai, valamint közösségi programjai megvalósításán keresztül.