Makó

Thaiföldi animációs szakember jön Makóra


Oláh Nóra – Makó

A neve a mi számunkra alighanem kimondhatatlan és megjegyezhetetlen: Ekaraj Worasamutprakarn. Szerencsére van egy „beceneve” is – Ohn -, amellyel már lényegesen könnyebb lesz beazonosítani, ha majd Bangkokból Makóra érkezik. Hogy nem hétköznapi egyéniség, az a rövid írásos bemutatkozásából azonnal kiderült. Saját bevallása szerint olyan ember, aki nem tud álomvilág nélkül élni. Akit akár egész napra be lehet zárni a szobába – kellő mennyiségű papírral, tollal ellátva -, fantáziája onnan is a felhők fölé repíti. Képzelete nemcsak a rajzolásban és festésben realizálódik, hanem az írásban is. De hobbijai között szerepel a kerékpározás, az utazás és a kapcsolatépítés is.

Azon szerencsések közé tartozik, akiknek ezek a személyiségjegyei a tanulmányaiban és választott szakterületén profizmussá válhattak. Alap- és mesterdiplomáját informatikából szerezte, jelenleg előadóként dolgozik a (ismét kimondhatatlan név következik:) BansomdejchaoprayaRajabhat Egyetem Animáció és Multimédia Karán.

A makói Videóműhely vezetőjével, Czibolya Kálmánnal Dél-Koreában, a DIMA (Dong-Ah Institute of Media and Arts) egyetemen találkozott, két évvel ezelőtt, azóta tart a szakmai együttműködés. Egyébként nem ő az első thaiföldi meghívott szakember Makón, hiszen 2009-ben egy fotós is vendégeskedett itt.

Ohn műhelyfoglalkozásokat is tart városunkban, előreláthatólag május 27-én a JAG-ban, 28-án pedig a Bartók iskolában, ahol az érdeklődő diákságnak bemutatja az animáció szakmai fortélyait. 29-én pedig rajzaiból és festményeiből egy kiállítás nyílik a Városi Könyvtárban. Ez utóbbi is bizonyára érdekes művészeti felfedezni valókat tartogat, ugyanis a fantasy-világ vonzásában élő alkotó a régi és az új technikákban egyaránt otthonosan mozog, legyen az grafitrajz, akvarell- vagy digitális festés, 2D animáció.

De mindenképpen jut idő városnézésre, fürdőzésre, sőt szabadtéri festésre is – árult el részleteket a thai médiaszakember makói programjairól a vendéglátó, Czibolya Kálmán.