Makó

Snétberger ösztöndíjat kapott a magyarcsanádi Mezei József


Oláh Nóra – Makó

A tehetséggondozó zenei iskola ötletét Snétberger Ferenc, Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész „importálta” Berlinből, ahol éveken át tanára volt egy szinto-roma gitáriskolának. A Roma Zenei Szakkollégiumként elképzelt műhelynek 2011-re alakult ki végső működési formája, melyben alapítványként nyújt ingyenes szolgáltatást minden hátrányos helyzetű és figyelemreméltó zenei tehetségű gyermeknek és fiatalnak. A Snétberger Zenei Tehetség Központ bázishelye Felsőőrsön található, amely egy modern oktatási központ szálláshellyel, tantermekkel, hangszerparkkal, és nem utolsó sorban nemzetközileg is elismert, nagyobbrészt roma származású művésztanár-szakembergárdával.

Az alapítvány évente 60 tanulónak nyújtja ezt a lehetőséget, akiknek kiválasztása országszerte, illetve a határon túli magyarlakta területeken, több helyszínen történik. Ezeken a meghallgatásokon nemcsak zenélniük kell a jelentkezőknek, hanem elbeszélgetnek velük – vagyis a tehetségükön kívül a családi-szociális hátterükről is képet kaphatnak az alapítvány munkatársai. A meghallgatásról videófelvétel is készül, amely alapján maga Snétberger Ferenc – igazán szakavatott szemmel és füllel – választhatja ki a sok tehetség közül a legalkalmasabbakat.

A Magyarcsanádon élő Mezei József a Makói Általános Iskola Bartók tagintézményének nyolcadikos tanulója. Mindössze két és fél éve tanul hegedülni az intézmény zeneiskolájában, de feltűnő gyorsaságú előrehaladást mutatva, ez idő alatt több évnyi anyagot volt képes elsajátítani. Bátran és sikerrel szerepel rendszeresen különböző makói és magyarcsanádi rendezvényeken. Hegedűtanára, Setényiné Rácz Gabriella nemcsak a nem mindennapi tehetséget fedezte fel benne, hanem ugyanakkor megtalálta azt a lehetőséget is, ahol ez a képesség még inkább ki tud bontakozni.

Józsi, tanáraival.

A Snétberger Alapítvány idei (egyik) meghallgatását februárjában Szegeden rendezték, az értesítés a sikeres felvételről pedig ezekben a napokban érkezett. Diák és tanára egyaránt örömmel fogadta a hírt; mindketten pozitív visszaigazolásként, megerősítésként, és egyedülálló esélyként élik meg, bár Józsi eleinte bizony alig akarta elhinni. Pedig a meghallgatáson nemcsak a mélyen átélt hegedűjátékával, hanem talpraesett válaszaival is elnyerte a felvételiztetők rokonszenvét. Méltán lehetett rá büszke tanára, Gabi néni, és zongorakísérője, Tóthné Cseh Erika – aki ugyancsak állandó „társszereplőnek” számít Józsi fellépésein.

Maga a képzés 12 hetes, amely 6 hét nyári, illetve 3-3 hét őszi és tavaszi intenzív bentlakásos tréninget, emellett több hétvégi kurzust foglal magában. A diákok „saját” mentortanárt kapnak, akik nemcsak a bentlakás idején, hanem az egész tanév folyamán segítik, figyelemmel kísérik őket. Az ösztöndíjat elnyert növendékek a hangszertanuláson kívül zeneelméletet, kamarazenét tanulhatnak, a zenei fejlesztést emellett tantárgyi korrepetálás és készségfejlesztés egészíti ki. Mód nyílik angol- és informatikatanulásra, illetve a zenei karrier beindításához szükséges, és az iskolában nem tanított tudás elsajátítására is (pl. vállalkozási ismeretek, marketing, média művészet, önismeret.

A nyár tehát mozgalmas lesz Józsi számára, aki egyébként az intenzív zenei képzés mellett, ősszel kezdi meg tanulmányait a makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola rendvédelmi szakán.