Makó

29,2 milliárd jut a makói térség fejlesztésére


Gajáta Fanni – Makó

7 évnyi fejlesztési programot fogadtak el a múlt héten, így a nem megyejogú városok mintegy 29, 2 milliárd forinthoz juthatnak. Gazdaságfejlesztési, népességmegtartás és energetikai fejlesztések is érkezhetnek Makó és kistérségébe. Az ITP támogatni szeretne 37 kistelepülést közlekedés és szociális alapellátás területein.

– Május 8-án a Csongrád Megyei Közgyűlés elfogadta a Területfejlesztési Programját, amely Csongrád megye lakosságának mintegy felét érinti, ugyanis nem számol a két megyejogú város lakosságával. Ebben a programban 29, 2 milliárd forintot lehet majd megpályázni. A megyejogú városok kivételével mindenkit érint, ezekre a területekre kerülhet fejlesztési pénzként. 5 prioritást fogalmaz meg ez a program, a legfontosabb egy gazdaságfejlesztési. Emellett egy olyan szociális háló megalakítását is lehetővé tesz, amely segítségével a fiatalok el tudják helyezni gyermekeiket bölcsődébe, óvodába. Harmadik olyan pont, amely elsőbbséget élvez az egy energetikai fejlesztést takar. Ezeken kívül közösségfejlesztési, közlekedési- és strukturális fejlesztés, amelyek szintén a gazdaságot fogják élénkíteni – ismertette Kiss Attila, a Jobbik Csongrád megyei képviselője.

A tervek szerint a kiírandó pályázat anyagi vonzataként 2015-ben 4,4 milliárd forint kerül elosztásra, 2016-tól 18,6 milliárd forintot lehet megpályázni, majd 2017-től 4 milliárd forintnyi összeget. 2018-ra és 2019-re ez az összeg lecsökken 200 millió forintra.

– Jövő héttől kezdődnek a városi stratégiai program a bizottság előtti tárgyalása. Ezeknek illeszkednie kell mind az országos és az ITP-hez, azaz a Megyei Területfejlesztési programhoz – mondta el a képviselő.