Hírek

Földeáki tehetségek a színpadon


Oláh Nóra – Földeák

A földeáki Návay Lajos Általános Iskola és a vele két évtizednyi partnerintézményi kapcsolatban álló makói Magán Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakképző Iskola közös rendezvényén mintegy húsz műsorszámban léptek a nézők elé a művészetoktatásban részt vevő növendékek – legtöbb esetben tanáraikkal együtt.

A művészeti gálát a frissen megalakult Földeáki klarinétegyüttes vezette fel; a diákok – Szabó Gréta, Palócz Léna, Kun-Szabó Henrietta, Kecskeméti Gergő és Kiss Csanád – csapatát Pataki Andrea tanárnő, Vas Erika tanítónő és Rakonczás Pál tanár erősítette.

Hajnal Gábor, Földeák polgármestere megnyitója után felváltva következtek a néptáncos és zenei produkciók, ifjabb és érettebb korú növendékek, az először színpadra állók, illetve a rutinosnak számító, már-már professzionális előadók.

A néptáncos sort az óvodások indították, de láthattuk a felnőttekből (táncos szülőkből) verbuválódott Visszér néptánccsoportot, valamint a köztes korosztályokat: az 1-2. osztályos együttest, a 3-6 osztályosok Locsi-fecsi névre (talán nem ok nélkül) keresztelt csoportját, illetve a Szárazér néptánccsoportot. Vezetőjük Csókási Csaba; a koreográfiákat kísérő talpalávalóról a Kender zenekar (Magyar Enikő, Tóth Antal és Borbás Tibor) gondoskodott.

A fúvós hangszerek széles választéka is megszólalt az avatott kezek között. Az alaphangszernek számító furulyából Szabó Alexa és Gazsó Ákos tanári közreműködéssel (Pataki Andrea), Bajusz Nóra és Bajusz Levente László önállóan csalt ki szép, tiszta hangokat. Egy ismeretlen szerző két darabját Kelemen Liza, Simon Dorottya és Torma Bodza tanárukkal, Erdei Andrással játszották. Tanár-diák duettek is színesítették a műsort; szaxofonnal lépett fel Megyesi Ferenc és Pataki Andrea, Gryllus Vilmos szerzeményeit Kecskeméti Gergő klarinéton és Erdei András fagotton adták elő.

A fuvola két, nagyon is haladó szintet képviselő tanulója ugyancsak méltán aratott sikert. Egyikük Szabó Hanna, aki a szerbiai Nemzetközi Fuvolaverseny 2. helyezettje, a területi fuvolaverseny győztese, az Országos Fuvolaverseny korcsoportos 2. díjasa, illetve a szentesi Kortárszenei Verseny kiváló minősítésével is büszkélkedhet. Testvére, Szabó Sára pedig a Szerbiában rendezett Nemzetközi Fuvolaverseny első díját birtokolhatja. Felkészítő tanáruk Csikotáné Erdei Eleonóra; a lányok által előadott darabokat Horváth Andrea tanárnő kísérte zongorán.

Az idén szakmai vizsgázó Kun-Szabó Henrietta klarinéton játszott; színvonalas produkcióját Gyenge Gyula tanította be, a zongorakíséret pedig ugyancsak Horváth Andrea érdeme.

A hangszerek másik csoportjával már a könnyűzene felé terelte a hallgatóságot Rakonczás Pál tanár úr és szép számú diákserege. Először egy gitár/szintetizátor formációval lépett színpadra – egészen pontosan ült ki a színpad szélére – Búza Tamás, Gulyás Regina, Simon Dorottya, Sipos Fruzsina, Kolompár Laura, Bognár Dorina és Kovács Fanni, tanárukkal együtt. A műsor vége felé pedig már egy komplett, gitárokkal, basszusgitárral, dobokkal és szintetizátorral felszerelt rockzenekar népesítette be a pódiumot. Váltakozó felállásban, közismert slágereket (egyebek közt Rod Stewart, Beatles, Republic dalokat) adtak elő – utóbbiakat már Pali bácsi énekével színesítve. A rutinosabb diákok – tanárukhoz hasonlóan – több hangszeren is bizonyították rátermettségüket. A zárószám refrénje (Hevesi Tamás Ezt egy életen át kell játszani) akár hitvallásuknak is felfogható. A csapat tagjai: Bertóti Dorina, Palócz Léna, Gulyás Ádám, Kiss Csanád, Kiss Vanessza, Hartenstern Kevin, Varga Anett, Juhász Marcell és Rostás Márk.

A színpadi produkciók kiegészítéseképpen egy kiállítás is várta a földeákiakat a művelődési ház aulájában. A többféle technikával és témakörben elkészített alkotások a képzőművészetet tanuló több mint húsz növendék műhelymunkájába engedett bepillantást.

Mészáros Erik további pillanatképei a gáláról: