Makó

A tavaszi hadjáratban is részt vesz a sokoldalú galambos diák


Gajáta Fanni – Makó

Varga László, a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanulója igen szép eredményeket ért el fiatal kora ellenére. Többször publikálhatott a Marosvidék folyóiratban, írásiért több emléklapot vagy oklevelet kapott, illetve a llóversenyzéseken is több díjjal büszkélkedhet. Az idén érettségiző fiú tervei szerint marad a szakképző iskola diákja.

– Minden írásomat saját élmény ihlette. Lovas élményeimről vagy éppen arról is írtam már, hogy hogyan tanítottak meg a birkák  gondozására az idősek – mesélte el Varga László. – Már általános iskolában is látták, hogy  jól fogalmazok. A visszajelzések nagyon jók, mindenkinek tetszik, mivel a saját élményeimet írom le.

Első írása a Marosvidék folyóiratban jelent meg, amelyben a birkákról írt: hogyan gondozza, értékesíti azokat. Édesanyja, aki az egyik alapítója az újságnak és tanító is, sokat segít az ifjú írónak.

– Legbüszkébb a Palóc Társaság díjaira vagyok. Még mindenki a hallott dolgokról írt, én a saját élményeimet vetettem papírra.

Gyerekként 8 birkája és lovai is voltak a fiúnak, azonban időhiány miatt végül csak a lovak maradtak, melyből jelenleg három is van. – Legény, akiről már írt is; Fácán és Fáklya -, amelyekkel versenyzik is, és szép eredményeket ért el. Elmondta, a családja az Apátfalvi Lovas Napok egyik főszervezője. – A makói Silver Lovas Egyesület tagja vagyok, és a Csongrád megyei régiós bajnokságban versenyzek jelenleg.

Családja a mezőgazdaságban dolgozik, így továbbtanulásnál a gépszerelő technikust választotta. Jövőjét Magyarországon képzeli el, azon belül is Apátfalván. Külföld csak versenyzés kapcsán jöhet szóba.

– A jövőmmel kapcsolatban komoly elképzeléseim vannak, amelyről már írtam is egyszer Az életem regénye címmel. Szeretnék egy nagy szolgáltatási kört kialakítani a mezőgazdaságban, de emellett a fogathajtással is foglalkoznék és A- és és B-kategóriás versenyekre szeretnék eljutni.

Horváth Zoltán, a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója elmondta, örül az ilyen határozott diáknak az intézményben. – Büszkék vagyunk Lacira, hogy ilyen szép eredményeket ért el és hogy az iskolánkat képviseli. Az biztos, hogy ritka az ilyen határozott diákunk.