Hírek

Robotokat építettek és programoztak a makói gimnazisták


Gajáta Fanni – Makó

A József Attila Gimnázium 1 millió 300 ezer forintot nyert a Nemzeti Tehetség Programról, így alakulhatott meg az a 12 fős csoport, amellyel a diákok saját maguk formálják meg a robotokat. A robotok 350 ezer forintba kerültek.

Oroszné Kopányi Katalin tanárnő találta ezt a pályázatot, majd az iskola vezetésének támogatásával együtt készítettünk el ezt a projekt hetet. 12 hátrányos helyzetű diák vehet részt ebben. Ennek keretén belül a diákok 5 napot, napi 6 órában a robottal való ismerkedéssel töltik illetve az alapok elsajátításával – ismertette a robotika pályázatot Györe Mihály, a projekt egyik vezetője. – A projektben még két kirándulás van hátra, az egyik Szegedre, a másik Budapestre. A diákok saját maguk rakták össze a robotokat, ezután megismerkedtek a programozási felülettel, amellyel a programok készülnek. Android és iOS-rendszerű telefonokkal is lehet kezelni. Mi a fizetős szoftverrel dolgozunk, de a gyerekek letölthetik az ingyenes verziót, így otthon is tudnak ezzel foglalkozni.

– A robotika projektre nem jelentkeztünk, hanem hívtak – mesélte a kilencedikes Békési Bettina és Kurusa Anna. – Nagyon jó ez a kezdeményezés. Nagyon élvezzük, és az is jó, hogy a barátainkkal lehetünk. A legjobb az egészben szerintem a robot. Bár az iskola kapta, mégis szinte csak mi láthatjuk, míg a többiek csak a végeredményt tekinthetik meg.

– Szombaton Szegedre utazunk az Agorába, hogy megnézzünk egy informatikai kiállítást, Budapesten pedig a Planetáriumba és a Láthatatlan kiállításra megyünk – ismertette a kirándulásokat Bettina. – Eléggé nehéz programozni, kezelni, mivel sokat kell próbálkozni, finomítani, mire sikerül elérni a kívánt eredményt. Viszont utána jó látni a munkákat.

A diákok elmondták: rengeteg sikerélményük született a kis robotokkal. Bár még messze van számukra a pályaválasztás, néhányuk megemlítette, hogy szívesen tanulnák magasabb szinten is a robotok működését, programozását.