Hírek

Lázár: mentesülhetnek a háziorvosok az iparűzési adó alól


Lázár János arról is beszámolt, hogy jövőre is fenntartják a dohányipari cégek egészségügyi hozzájárulását, amely összesen 11,5 milliárd forint.

A kormány döntött arról, hogy az EBRD-vel kötött eredeti megállapodásnak megfelelően 2016-ban megkezdik a bankadó csökkentését, a kabinet reményei szerint a pénzintézetek növelik a kihelyezett hiteleik nagyságrendjét.

A tárcavezető azt is megerősítette, hogy a reklámadó mértékét 5,3 százalékban maximálják, 100 millió forint árbevételig pedig nem Láázár János azt mondta: az általa május közepén benyújtandó törvényjavaslat szerint az új közbeszerzési törvény – amely a tervek szerint idén november 1-jén lépne hatályba – érdemi változást hoz majd. Szavai szerint nem a legolcsóbb ajánlatok kapják a legmagasabb pontszámot, hanem előtérbe helyezik a munkahelyteremtést, a gazdaságfejlesztés szempontjait, minőségi alapokra helyezik a kiválasztást.

A javaslat szerint csökken az üzleti titoknak minősülő adatok köre, pontosítják a kizárási okokat, felelősségi viszonyokat. Lázár János célként jelölte meg, hogy a kis és közepes cégeket is helyzetbe tudják hozni. Bejelentette azt is, hogy 2016 nyarától az egész közbeszerzési rendszert digitalizálják.

A banki elszámolás után minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül, mint korábban volt – mondta. Lázár János, aki jelezte, hogy a banki elszámolás és a forintosítás 1,3 millió ügyfelet érint, akiknél e lépésekkel összesen ezermilliárd forint marad Hozzátette ugyanakkor, hogy lehetnek olyan ügyfelek, akik csalódottak, mert az elszámolás alapján úgy érzik, több járt volna nekik. Az ezzel kapcsolatos vita lefolytatására a jogszabály lehetőséget biztosít – jegyezte meg, megismételve: a kormány mindent megtett, amit ebben a helyzetben megtehetett. A miniszter tudatta azt is, hogy a szerdai kormányülésen foglalkoztak a magáncsőd intézményével, amelyről meghallgatták Trócsányi László igazságügyi miniszter véleményét.