Makó

Víziközmű botrány: tíz év alatt 150 milliót kapott a vezérigazgató


Korom András – Makó

– Nagyon sokan megállítanak bennünket az utcán, s kérdéseket tesznek fel a Makó-Térségi Víziközmű Kft. múltjával kapcsolatban, és mi is utána érdeklődtünk egykét dolognak. Mélységesen felháborít bennünket, hogy Makón és térségében volt a legmagasabb a vízdíj az elmúlt években Csongrád megyében a hasonló lélekszámú települések, így Szenteshez és Csongrádhoz képest. Úgy gondoljuk, ezt azért kellett megfizetni, hogy magas fizetést tudjon ebből fizetni a cég Medgyesi Pál vezérigazgatónak, akinek a fizetése havi bruttó 750 ezer forint volt, s fizetésének 70 százalékát megkapta prémiumként. Ami azt jelenti, hogy az elmúlt tíz esztendő alatt körülbelül bruttó 150 millió forintot (azaz havonta durván 1 millió 250-ret) vett fel a Víziközmű Kft-től. Ehhez gépjármű és mobiltelefon használat is társult – mondta Czirbus Gábor alpolgármester, a Fidesz makói alapszervezete nevében tartott ma délutáni sajtótájékoztatón. – Ez a szám minket is megdöbbentett – tette hozzá – teljesen fel vagyunk azon háborodva, hogyan lehetett ekkora összeget megszavazni a számára.

A volt vezérigazgató fizetésének mértékét ahhoz hasonlította, hogy a jelenlegi városvezetés 2014-ben havi 350 ezer forintban határozta meg a városi cégvezetők fizetését.

Czirbus Gábor elmondta: a Makó és Térségi Víziközmű Kft. bevételeinek meghatározó része makóiak és a környékbeli településeken élők helyben meghatározott víz- és csatornadíjaiból származott.

– Buzás Péter volt polgármestert kellene megkérdezni – aki a Víziközmű Kft-ben 67 százalékos tulajdonrészt birtokló várost képviselte – hogy miért volt indokolt az ilyen magas a fizetés és a prémium, gondolom, hogy nagyrészt ő határozta meg ezek mértékét. Hogy ilyen irreális összegeket ki tudjanak fizetni, nem kellett volna a makói térségben élők pénztárcáját terhelni, hiszen más városokban 40-50 forinttal volt olcsóbb 1 köbméter víz – tette hozzá Czirbus Gábor.

A cég egykori központja. Évekig szép csöndben folytak az ügyek.

Az alpolgármester arra a kérdésre, hogy szokványos volt-e az ilyen magas cégvezetői juttatás, azt válaszolta, nem tudja, hogy más városban a cégvezetők mekkora fizetésért dolgoznak, de azt tudja, hogy a makói cégvezetők milyet kapnak. Czirbus Gábor hozzátette, hogy a vezérigazgató juttatásairól a Buzás Péter vezette taggyűlési hozott határozatokat. Azaz formailag szabályosan állapították azt meg.

A vezérigazgató 150 milliós juttatásának mértékét azzal a példával szemléltette, hogy a szomszédos Királyhegyes éves költségvetése nincs 20 millió forint. Medgyesi Pál évente majdnem ennyit keresett.

Weszelyné Végsheő Henriett (Fidesz-KDNP) települési képviselő elmondta: felkéri Buzás Péter volt polgármestert, álljon ki Medgyesi Pál mellett, ugyanis amikor a kitüntetést osztotta, ott volt vele, ezért most is nyilatkoznia kellene. A képviselő azt mondta, a megváltozott munkaképességű emberek havi 27 ezres bérét sok-sok évek át fedezte volna a vezérigazgatói jövedelem. Felhívta a volt vezérigazgató figyelmét arra, hogy nagyon sok olyan család él a városban, akiket lehetne támogatni, illetve szeretettel látnák, ha egy kisebb összeget felajánlana a nyári gyermekélelmeztetés támogatására.

Megkérdeztük Medgyesi Pált, hogy mit szól a sajtótájékoztatón elhangzottakra, de nem kívánt rájuk reagálni. Majd nem sokkal később viszsahívott, s azt mondta: – Nem kívánok senkinek sem utána számolni.

Majd megjegyezte, hogy az új szolgáltató vezetőjének tudomása szerint havi 1,8 millió forint az alapfizetése, s annak is megvan a maga oka.

+++

A Makó-Térségi Viziközmű Kft. tavaly szeptember 1-je óta végelszámolás alatt áll, nem sokat lehet tudni anyagi ügyeinek állásáról. Az azonban kiderült, hogy olyan jól mégsem működhetett, hiszen a végelszámoló biztos nemrégiben 6,2 millió forintnyi beszedetlen csanádpalotai vízdíjakból származó adósságot akart átadni a csanádpalotai önkormányzatnak. Az azonban köszönte, de nem kívánt élni a lehetőséggel.