Makó

Vastapssal jutalmazták a Magán Zeneiskola tanárait


Oláh Nóra – Makó

Példaértékű hagyománynak minősül a makói Magán Zeneiskolában, hogy a zenepedagógusok évről-évre megmutatják hivatásuk másik oldalát, és „munkaeszközeikkel” a kezükben színpadra lépnek. Természetesen máskor is ezt teszik, amikor a fúvószenekar különböző nagyszabású hangversenyein vesznek részt, ám e mostani esetben külön-külön is megcsodálhattuk hangszerjátékuk sajátos szépségét. Kilenc produkció követte egymást a változatosan összeállított műsorban, ezek között több szólószám is elhangzott: a gitár tanszakon oktató fiatal Rónai Dániel meditatív hangulatú előadásával (Heitor Villa Lobos: 4. prelűd, 11. etűd) vette kezdetét a koncert.

Majd egy bravúros hárfajátékkal folytatódott. Erdős Judit – aki hosszú évek óta tanítja a zongorista növendékeket, ettől a tanévtől kezdődően pedig az országosan is ritkaságszámba menő hárfa tanszak oktatója – egy igencsak nehéz technikájú keringővel kápráztatta el a közönséget. Siska Anita Bach: Preludium a G-dúr cselló szólószvitből című darabját marimbán játszotta – ezzel is bizonyítva, hogy az ütőhangszerek bizony nemcsak a ritmus, hanem a különböző dallamok interpretálására is kiválóan alkalmasak. Szóló klarinétjátékkal, Sztravinszkij három darabjának bemutatásával pedig Surján Noémi színesítette az előadást.

A szólókon kívül közös műsorszámok is helyet kaptak; ezáltal is bizonyítást nyert, hogy a kollégák nemcsak a napi munka során képesek a maximális együttműködésre, az egymásra figyelő és segítő szakmai alázat kinyilvánítására, hanem a színpadon is. Csurgai Korinna fuvola- és Surján Noémi klarinétjátéka harmonikusan egészítette ki egymást, miközben Kummer I. duójának 2. és 3. tételét adták elő.  Varga Bence Messager: Solo de Concours című darabját tűzte műsorra – klarinétprodukcióját Horváth Andrea zongorakíséretével hallhatta a közönség. Ugyancsak Horváth Andrea színvonalas kísérete egészítette ki Süli Tamás tubán előadott Mendelssohn-dalát, illetve a vendégként fellépő Liptai Miklós főiskolai hallgató hegedűjátékát, Ravel: Tzigane című temperamentumos darabjában.

A példaértékű szakmai-emberi összhang további bizonyítékaképpen egy tanár-diák formáció is gazdagította az egyébként is élvezetesen eklektikus zenei palettát. A rézfúvós kvintett egy norvég zeneszerző számát adta elő. Papp Miklós elmondásából kiderült, annak a pillanatnak a zenei megörökítése, amikor a több hónapig tartó éjszaka után a nap végre újra megmutatkozik, mintha ezt üzenné: „minden rendben lesz…” A kvintett tagjai: Csikota Péter és Csikota Levente – trombita, Farkas Brigitta – kürt, Szűcs Sebestyén – harsona és Papp Miklós – tuba.

A méltán vastapsot kapott előadás végén Csikota József, a Magán Zeneiskola igazgatója méltatta kollégái helytállását, akik gyakran a hétvégéiket és ünnepnapjaikat is feláldozzák, ha a különböző rendezvények, versenyek és szakmai programok úgy kívánják. Kiemelte azt az örvendetes tényt is, hogy a tanári hangversenyen fellépő zenepedagógusok közül többen is az intézmény egykori növendékei – azaz a választott hangszer tanulóiból a hangszer oktatóivá váltak.

További képeink: