Makó

1986. május 1. Makón – videón


Korom András – történelem

“Külön figyelmet fordítanak a tehetségek ápolására… az elért eredmények azt igazolják, hogy eredményesen. Az elmúlt hetekben több mint ötszáz kisdiák szorgoskodott…” – hallatszik azon az 1986. május elsejei felvonulásról és majálisról készült felvételen, melyet – mint a korábbiakat isSzőke János, a 601-es szakmunkásképző egykori tanára készített.

A felvételen ott vonulnak a korabeli úttörők, látszanak a József Attila Gimnázium, az Erdei Ferenc Szakközépiskola és a 601-es diákjai, feltűnik a városi fúvószenekar, illetve az öthalmi szovjet alakulat katonái. És tolonganak fel a dísztribűnre a kiváltságos elvtársak és elvtársnők. Feltűnik szalutáló munkásőr, kitüntetéshalmot viselő élmunkás és úttörő egyenruhát viselő csapatvezető elvtársnő is…

És feltűnnek azok a makóiak, akik öntudatosan vagy csak vidáman vonulnak, vicces tanácsokat adva az operatőrnek, akik megörökítette a Maros-parti majálist és a déli ebédet is.

Közben a résztvevők semmit sem sejtettek arról, hogy április 26-án felrobbant a csernobili atomerőmű (hiszen azt a Szovjetunió napokig eltitkolta), s az onnét a légkörbe került radioaktív szennyeződésből bizony Magyarország fölé is fújt a szél.

Szőke János korabeli filmje: