Hírek

Tavaszi pollencsúcs


Tavasszal a legtöbb panaszt a fák pollenje váltja ki. Az évszak csúcsidőszakában egyszerre akár 15 különböző fafaj virágpora is jelen lehet a levegőben. A sokféle allergén együttes jelenléte és a magas koncentráció értékek miatt ez az időszak nagyon megterhelő az allergiás betegek számára.

A szegedi monitorozó állomáson mért adatok alapján a 17. héten (2015.04.20-04.26.) térségünkben a dió és az eperfafélék valamint a platán-, tölgy-, nyír és fűzfa virágpor pollenje volt jelen legnagyobb koncentrációban a légtérben.

A kevésbé jelentős allergén dió (Juglans) pollenje a hét eleji közepes szintről (15 db/m3) a hét végére magas szintre (128 db/m3) emelkedett.

A szintén kevésbé jelentős allergén  eperfafélék (Moraceae) virágpor pollenje a hét közepi közepes szintről (37 db/m3) a hét végére magas szintre (153 db/m3) emelkedett.

A 16. héten panaszokat okozó, erősen allergén  platán-, tölgy- és fűzfa virágpor pollenje a 17. hét elején még nagyon magas (platán) ill. magas (tölgy, fűz) koncentrációban volt számlálható, a hét végére mennyiségük lecsökkent, virágporuk azonban még így is tüneteket okozó közepes koncentrációban volt jelen. A nyírfa pollen koncentráció alacsony és közepes szint között mozgott.

Észleltük még a pázsitfűfélék (Poaceae) és a tiszafafélék pollenszemeit is, pollenkoncentrációjuk szintén az alacsony és közepes szint között változott -közölte a megyei kormányhivatal sajtószolgálata.