Hírek

Nyári gyermekétkeztetésre pályázik Makó


Gajáta Fanni – Makó

A három napirenden lévő pont közül először a MNKS kérvényét bírálták el. A Társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszere lehetőséget biztosít a látvány-csapatsportágaknál, köztük a kézilabda és a futball esetében is. A Marosmenti Női Kézilabda Sportegyesület elnöke a Város Önkormányzata segítségével egy olyan pályázatot nyújtott be, amelyben az Erdei János Sportcsarnok részleges felújítási munkálatairól esett szó. A pályázati pénzből szeretnék a tetőt és bádogozást felújítani, illetve korszerűsítenék a világítást és fűtést is. A beruházás összköltsége bruttó 68 millió 38 ezer 340 forint lenne, amelyből az önkormányzat támogatás 20 millió 411 ezer 502 forint a TAO felajánlás 47 millió 626 ezer 838 forint.

– A mai rendkívül testületi ülésen két TAO támogatásról döntött a képviselő testület. Az egyiket a Marosmenti Női Kézilabda Sportegyesület nyújtotta be, ők ebből a forrásból a sportcsarnokot szeretnék felújítani. Rendkívül nagy gondok vannak az épülettel. Beázik, a világítása elavult, az öltözőkben a vízvezetékek felújításra szorulnak, illetve egy nagy festés is ráférne a Sportcsarnokra – mondta el Czirbus Gábor alpolgármester.

Második napirendi pontban a Maros-menti Utánpótlás Futball Club támogatási kérvényét szavazták meg. Az utánpótlás csapat a pénzt egy korszerű öltöző felépítésére használná fel, amely tetején 400 fős fedett lelátót is tartalmaz. Az épület nyolc vizes blokkal ellátott öltözővel, szertárral és mosókonyhával is rendelkezne. A beruházás összköltsége bruttó 300 millió forint, amelyből az önkormányzat 60 millió 379 ezer 302 forinttal támogatja, míg a TAO 239 millió 620 ezer 698 forintot ajánlott fel.

– A Maros-menti Utánpótlás Futball Club is az önkormányzathoz fordult, akik szintén TAO-s forrásból szeretnék az Erdei Ferenc térnél található sportlétesítményüket megújítani. Ők az öltöző rekonstrukciójára gondoltak, amelyre az önkormányzat a hozzájárulását adta – mondta az alpolgármester.

Az idén ismét lehetőség nyílik a települési önkormányzatok számára nyári gyermekétkeztetés biztosítására állami támogatással. Ebben az esztendőben a nyári meleg étkeztetés június 16-tól augusztus 28-ig tart. A makói önkormányzata összesen 815 gyermeknek biztosít meleg étkezést, közülük 244,, 53 napos egyszeri meleg étkeztetésére pályázhat, ami napi 440 forintba kerül, így az összes költség 5 millió 690 ezer 80 forint. Azonban, ha a támogatást megkapja az önkormányzat, amely 1 millió 934 ezer 453 forint, akkor csak a fennmaradó összeget kell állnia a városnak. Arról, hogy a majdnem 2 millió forintos támogatást megkapja-e a város az Emberi Erőforrások Minisztériumától, arról csak májusban születik döntés.

A tavaly 225 gyermek étkezhetett ingyen a nyári szünet alatt.