Hírek

Négymilliárdos támogatás segíti a kis- és középvállalkozásokat


A hazai gazdaság versenyképességének megőrzése elképzelhetetlen a vállalkozások sikere nélkül – fogalmazott Varga Mihály a „Díj a sikeres vállalkozásokért” elismerés átadásán. (Fotó: Dede Géza/NGM)

A hazai vállalkozások sikere előfeltétele annak, hogy hosszútávon is megőrizzük a magyar gazdasági növekedés 2014-ben elért igen kedvező lendületét – emelte ki Varga Mihály, és bejelentette: napokban kerültek napvilágra a GINOP tavaly meghirdetett „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című pályázatának eredményei. Ebben közel 4 milliárd forint uniós támogatásban részesül 100-nál több mikrovállalkozás. A felhívás során a szektor szereplői számára lehetőség nyílik modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására.

A tárcavezető hozzátette, a jövő évi költségvetés számos olyan elemet tartalmaz, amely segíti a hazai vállalkozások megerősödését, ilyen a személyi jövedelemadó 16%-ról 15%-ra csökkentése, a sertéstőkehús áfájának 5%-ra csökkentése, valamint a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése. Utóbbival kapcsolatban megerősítette: a terv az, hogy a gyermekenkénti tízezer forintról 2019-re húszezer forintra nőjön a kedvezmény. Varga Mihály elmondta: a vállalkozások számára komoly könnyítést jelent az adózás rendjéről szóló törvény tervezett átalakítása.

MH-MTI