Hírek

Hárommilliárd az agrárbiztosítások támogatására


   A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) múlt év decemberében közölte az MTI-vel, hogy a keret 2012-ben 2,7 milliárd forint volt, ennek a 30 százaléka fogyott el, míg 2013-ban a 3,1 milliárdnak már a 70 százalékát felhasználták a mezőgazdasági termelők. A múlt évi 3,3 milliárd forint viszont decemberre már elfogyott.

Az idei 3 milliárd forint forrása az állami költségvetés Földművelésügyi Minisztérium fejezetének a folyó kiadások és jövedelemtámogatások előirányzata, amelyben 77,7 milliárd forint szerepel.

A jogszabály háromféle támogatható mezőgazdasági biztosításcsomagot ismer. Az A típusú a szántóföldi növényekre, a borszőlőre és az almára köthető, itt a biztosítási díj 65 százalékát vállalja át az állam. A B típusú biztosítás a zöldség- és gyümölcskultúrákat védi 48 százalékos visszatérítéssel, míg a C típusú biztosítás az előbbieken túli kockázatokat vállalja, de csak 30 százalékot térít vissza.

Jelenleg négy biztosító, az Allianz, a Generali, a Groupama, valamint az osztrák Hagelversicherung foglalkozik mezőgazdasági biztosítással, a termelők e cégek termékeiből választhatnak.

MTI