Makó

Vidám makói kutyanevek


Korom András – Makó

Meglehetősen színes fantáziával áldotta meg a makói ebtartókat a természet, már legalábbis az alapján, hogy milyen neveket adtak különböző fajtájú, tulajdonságú, színű és nemű és valószínűleg eltérő természetű kutyáiknak.
Legalábbis így tűnik a március 16-áig tartott ebösszeírás alkalmával adott önkéntes adatok alapján, melyeket a kutyák gazdái neve és lakcíme nélkül, azaz anonimizálva kaptunk meg a városházától.

Az összesen 1350 négylábú kedvenc adatait összegző tartalmazó lista alapján is világos, hogy a makói kutyatartók kedvenc fajtája a fekete vagy barna keverék, de az is, hogy mára megkopott a klasszikus Morzsa és a Rex nevek varázsa. Az ebek mérete különböző, a kistestű pincsik és mopszok mellett a nagytestű őrző-védő kutyák is kedveltek, ám jellemző a “kisfogyasztású”, azaz a kis vagy közepes testű ebek tartása. (Ezeket a gyerekek is könnyebben ölelgethetik.)

A hagyományos magyar fajták egyedszáma elenyésző, a városban csak 118 pulit tartanak, kuvaszból 10, míg komondorból csak 3 van. Igaz az utóbbiak igencsak torkosak, s gazdáikat az sem nagyon vigasztalhatja, hogy abszolút jó házőrzők. A hívatlan vendéget olyan meggyőző erővel tudják marasztalni, hogy annak bizony a legerősebb besurranó, betörő vagy tolvaj sem tud ellenállni, még a szemük is könnybe lábadhat ha összefutnak egy komondorral.

Ha jól számoltunk, Morzsa névre csak öt kutya hallgat. A nevek kavalkádja azonban elképesztően színes: van Bogi, Panda, Kagura, Bogáncs, Meki, Panny, Penny, Picúr, Gyurci, Demi, Syssi, Démon, Bobi, Zsömle, Forest, Gubanc, Dugó, Omnia, Cézár, Paszúj, Zeusz, Haramia, Rudi, Fényes, Mézga, Néró, Neo, Május, Jackson, Manó, Snoopy, Gróf, Főnök, Buddy, Plutó, Rocky.

A Mózes nevet egy német juhász, a Zebulont egy labrador retvivier, a Sátánt pedig egy fekete német juhász viseli, míg az Urfi névre egy tigriscsíkos boxer hallgat.

A Csillagok háborújából ismert Yedi névre egy fekete cane corso, a sokatmondó (?) Cumigyárra egy barna keverék hallgat.

De van a makói kutyusok közt Prézli, Süti, Nasi, Pimasz, Monk, Maszat, Vacak, Lujza, Fruzsina, Mami, Pisze, Pásztor, Bodza, Cigány, Tequila, Gizmo, Báró. Az ebre jellemző Tacsi nevet egy barna tacskónak, a Disneyt egy fehér boxer kannak adta gazdája.
A Béla nevet egy vaddisznó színű tacskó kan, a Három testőr egyikének nevét a Portost egy fehér argentin dog kapta. De a másik testőr, Athos is jelen van a kutyák között.

Lujza és Jenő neve az évtizedekkel ezelőtti kabaréházaspárból eredhet (Ismerik?: Azt írja az újság…). Bütyök kapitány egy vörös keverék, Kávé egy fekete/cser színű airdale terrier, Kiskutya egy fehér, míg Kormos egy fekete puli.

Fekete keverék Nokedli, és keverék Faszi is. Van Vezér, Ispán, Haver. Mazsola pedig egy acélkék, cser yorkshire terrier. Rágcsi – tricolor beagle (na vajon milyen tulajdonságáról kaphatta a nevét?), Kis Puli – fekete puli, Vitéz Buksi – fehér labrador retvivier.

További nevek: Jojó, Csipsz, Dobi, Misa, Mása, Picúr, Kuszafarkú Foxi, Hosszúlábú Maci, Barna Morzsa, Kismackó Foxi, Hosszúfarkú Foxi, Muki, Répa, Pamacs, Puszedli, Szultán, Basa, Cukorka, Tappancs, Csikasz, Marcipán, Virgonc, Gömböc, Gina, Huhgáz, Bolhás, Buborék, Morzsa, Penge, Dudás, Adolf, Kormi, Frédi, Zseton, Kócos, Hercegnő. Schotch pedig ezúttal nem a whisky, hanem egy barna vizsla.

Az ókori egyiptomi isten Hórusz nevét egy rajzos német juhász, Hagyma-földi Erőst, Hagyma-földi Huncutot, a Gulakuti Dacost, és a Gulakuti Sámánt fekete mudi viseli, és Gulakuti Bodza is mudi. Tutusz – sárga boxer, Ödön – fekete keverék, Bendegúz – vörös keverék, Trutyi – fekete keverék, Hagymás Városi Viktória – foltos német dog, Catullus Lora – vaddisznószín tacskó, Polly Killer – fekete, barna tacskó szuka, Kertaljai sün – fekete keverék, Stikli – vaddisznószín tacskó, Pisztoly – rajzos keverék, Whisky – fehér westie, Hagymás Városi Weedam – fekete német dog, de van egy Pennyke is.

A makói kutyatartók közül néhánya kitalált vagy nagyon is valóságos híres emberek neveit adták a Dallasból, ismert Jockey Ewing – fekete keverék, Paris Hilton “Mici” – fekete-fehér border collie, de van köztük Zséda, Delon, Beethoven is. Igaz ez utóbbit valószínűleg a hasonló című filmből, nem a bécsi klasszikus zeneszerző nevéből merítették.

És sajnos sok kutyusnak nem írt be gazdájuk hívónevet – lehet, hogy azok csak a füttyszóra vagy a gazdi artikulálatlan üvöltésére kezdik hegyezni a fülüket.