Makó

Városképet épít a trehány makói szemétszóró


Korom András – Makó

Rendkívüli mértékben lealacsonyítja a Makóra látogató turisták, illetve az autópályáról letérő vagy oda felhajtó közlekedők városról alkotott képét az az ismeretlen, aki a napokban újfent végestele-végig rakta degeszre töltött szemeteszsákokkal az újvárosi templomoktól az M43-as autópálya felhajtójáig tartó utat.

Gondos volt, hiszen a városban csak néhány fekete, illetve egyetlen fehér zsákot helyezett el, ám a városon kívül már nem fogta vissza magát: száz méterenként egyesével vagy éppen csoportosan rakta ki a zsákokat, hogy ezzel is a makóiak jó hírnevét, a város imázsát építse. A mintegy 40-50 zsák akkurátus elhelyezésének köszönhetően olyan városok szeméttengerével próbált meg vetekedni, mint amilyen egykoron Temesvár előtt fogadta az arra járókat, s amilyenbe a turisták ma legközelebb Kalkutta előtt találkoznak.

A makói szemetelő nem kispályázik, hiszen a legvirágosabb város többszöri díjnyertese, Hild és egyéb díjas település címek mellé – gondos munkálkodása révén – Makó elnyerheti a Legtrehányabb Városlakók, a Európa Legszemetesebb Települése, illetve a Minden Idők Legmocskosabb Városa Díjat is.

Egyébként a hulladékával így módon tevékenykedő szemét aktivistának nem ez az első akciója. Mint arról korábban már beszámoltunk, ugyanezt az útvonalat egyszer már telerakta, de dolgozott Apátfalva felé is. Így két legyet is ütött egy csapásra, mert szemete városban hagyott részét az önkormányzatnak, míg a városon kívüli a Magyar Közútnak kell majd elszállíttatnia.
Hogy a tettes makói, az abból derül ki, hogy tisztában van vele, áldásos tevékenységét zavartalanul és következmények nélkül végezheti, ugyanis csak ott dolgozik, ahol egyetlen térfigyelő kamera sem örökíti meg az utókornak aljas munkáját.