A tárcavezető miniszter egy képviselői interpellációra válaszolva elmondta: a 43 ezer vállalkozás közül az Európai Parlament összesen 53-at vizsgált, és közülük 19-nél találtak hiányosságot. A miniszter szerint e 19 pályázat miatt   nem szabad  megbélyegezni – a három kormány időszakát is érintő – 43 ezret.

A kifogásolt pályázatok döntően gép- és szolgáltatás beszerzési pályázatok voltak – mondta  -, amely esetekben a gépek ára és a pályázat benyújtásakor szereplő ár között jelentős, olykor kétszeres volt a különbség. A 19, magyar nagy- és kisvállalkozást mégsem vádolná meg korrupcióval a miniszter, mert mint az kifejtette, inkább a tőkehiányos helyzetben volt, és az önerőt biztosította a túlszámlázás.

A 19 esetben összesen 14 milliárd forintról van szó, és mint a miniszter elmondta, ezt tovább viszik, és ha bírságot is kell fizetni, azt sem veszítik el, mint ez az EB jelezte hazánk felé.

Lázár János ugyanakkor hangsúlyozta: a 43 ezer vállalkozás összesen 1 ezer 600 milliárd forint támogatást kapott, melyhez képest a 14 milliárd nem jelentős összeg A miniszter a pályázatok jobb ellenőrzése érdekében nemzeti audit hatóság felállítását indítványozta .
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest