Makó

Felére csökkent a bűncselekmények száma Makón


Korom András – Makó

Az elmúlt 4-5 évben a felére csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma Makón, kivéve a rablásoké és az orgazdaságé. Honvédban is javult a helyzet. A közlekedési balesetek száma azonban a tavalyi 70-ről 138-ra emelkedett – derült ki a szerdai testületi ülésen a városi rendőrkapitányság beszámolójából.
A testület Palicz András városi rendőrkapitány és Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány jelenlétében tárgyalta majd fogadta el a beszámolót.

Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, hogy a testületi elá került anyagból kiderül az elmúlt négy-öt évben felére csökkent a bűncselekmények száma, a rablásoké és az orgazdaságé nem.

Forrás: a makói rendőrkapitányság beszámolója.

Palicz András városi rendőrkapitány elmondta, a jelentős javulás a kamerarendszernek is köszönhető, de annak is, hogy emelték a belügyminiszteri plusz forrásainak köszönhetően a gyalogosrendőri jelenlét a város közterületein, illetve az elkövetők egy része jelenleg is börtönbüntetését tölti. Elmondta közlekedési balesetek száma tragikusan 70-ről 138-ra növekedett. Szerencsére kevés a kerékpáros baleset – köszönhetően a járművezetőknek. Palicz András megköszönte, hogy a város évek óta több millióval támogatja a rendőrség munkáját.

Lukács János megyei rendőrfőkapitány szerint a közbiztonság megteremtése minden településen helyben dől el, mely három alappillére az önkormányzat, a polgárőrség és rendőrség. A megyei főkapitány megköszönte a városi támogatást (Ez ebben az esztendőben 2 millió forint), s hogy az önkormányzatok értékelése alapján a megye 4. éve az első helyen végzett.
– Igyekszünk munkával meghálálni a bizalmat. A polgárőrök sokat és jól dolgoztak. Közösen erősebbek vagyunk! – mondta Lukács János.

Palicz András városi rendőrkapitány és Lukács János megyei rendőrfőkapitány a makói testület előtt.

Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) települési képviselő hozzászólásában elmondta, úgy látja, hogy jó kezekben van a drog elleni küzdelem, de véleménye szerint Makón még szükség van annak összehangolására. Az általa vezetett bizottság javasolta is a városi drogprevenció kidolgozását.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő azt kérdezte, hogy a romló baleseti statisztikára milyen befolyással lehenekt az elkerülőúton történt gyakori balesetek. Palicz András városi rendőrkapitány elmondta az elkerülőn több próbálkozásuk is volt, hogy azt biztonságossá tegyék. 2 hete voltak ki rendőrség, önkormányzat, közút, újabb javaslattal éltek (információnk szerint sávszűkítéssel szeretnék a Rákosi úti kereszteződésnél lassítani a forgalmat). Török Miklós (DK) képviselő szerint a rendőrség az előző esztendőben is nagyon jó munkát végzett.

Palicz András közölte a felvilágosító munka eredményeképp sokat csökkent az időseket érintő csalások száma. A rendőrség állandó stábjának köszönhetően jól ismeri Makót, mely a 162 térfigyelő kamerájával – lélekszámához viszonyítva – a legbekamerázottabb városnak számít.

Hadik György (Fidesz-KDNP) képviselő azzal szólalt fel, hogy sokan keresnek meg amiatt, hogy Makón az internet segítségével pszichotrop anyagokat árusítanak. Úgy vélte ez semmiképen sem kedvező dolog. Tolmácsolta azt a bizottsági javaslat, a helyi tévében legyen drogellenes felvilágosító műsor.

Hadik György a városban is kapható pszichotróp anyagok miatt szólalt fel.

Palicz András városi rendőrkapitány reagálásként elmondta a pszichotróp anyagoknál a tilalom és a vegyészek közt folyik a verseny, ha egy összetételt betiltanak a vegyészeknek elegendő egy molekulát megváltoztatniuk, hogy már ne is legyen a szer a tilalom hatálya alatt.

– Szeretnénk drogstratégiát kidolgozni a városban. Szeptemberben lesz egy drogmegelőzési hét. A drogellenes harc fontos letéteményese a család, össze kell fogni az iskolával és a rendőrséggel – mondta.

Marosvári Attila (PSZM) képviselő szerint nem csak a számok javultak, de az itt élők biztonságérzete is. Elmondta: támogatja, hogy kihelyezett rendőrőrs legyen a Honvédben.

Marosvári Attila szerint a makóiak biztonságérzete is javult.

Véleménye szerint az ott élő idősek számára az segíteni tud abban, hogy egyenrangú polgároknak érezzék magukat. Palicz András elmondta jelenleg is dolgoznak körzeti megbízottak Honvédban, ott is volt javulás. Úgy vélte, hogy azért nem lenne szerencsés őrsöt létrehozni, mert akkor a rendőrök ott ülnének. Ő inkább azt szereti, ha mobilak a gyalogos rendőrök, azaz, hogy ha járják a rájuk bízott területet.

Sánta Sándor egyetértett a kapitánnyal, mint mondta polgármestersége alatt (1990-1994 között) megnyitották a Honvédban rendőrőrsöt, meg kell nézni, mi lett annak a sorsa.

Sánta Sándor városi drogprevenció kidolgozását szorgalmazta.

Gáspár Sándor (MSZP közbiztonsági tanácsnok is köszönte a rendőrség munkáját, s felhívta a Vertán telepen megjelent motorosokra illetve autóversenyzőkre a figyelmet.

Farkas Éva Erzsébet polgármester is megköszönte a beszámolót és a rendőrség munkáját. Hangsúlyozta a város új vezetésének fontos a bűnmegelőzés és a bűncselekmények számának csökkentése, valamint a drogprevenció. Elmondta a térfigyelő kamerahálózatot tovább szeretnék bővíteni. Újabb 61 kamerát helyeztek ki a szennyvízberuházásnak köszönhetően, és BM támogatással még 9-et.