A díjátadón Karsai János elmondta: a 2008-as Téli Iskolán tettek rá először mély benyomást az iskola tanulói, akik azóta is minden évben nagy számban vesznek részt az egyetem által kiírt matematikai pályázaton. Szerinte a JAG az egyik legaktívabb, és legtöbb diákot mozgósító iskola. Ő és tanítványai rendszeresen tartanak számítógépes tréninget a gimnazisták számára.

Ebből a munkából leginkább Vízi Zsolt veszi ki a részét, aki 2008-ban érettségizett a gimnáziumban, 2013-ban végzett az SZTE-n alkalmazott matematikusként. Még ebben az évben megkezdte a doktori képzést dr. Karsai János és dr. Röst Gergely irányításával. Idén részt vett egy, az ebola terjedésével kapcsolatos nemzetközi kutatásban is. Jelenleg járványok hálózatokon való terjedésével foglalkozik, nemrégiben nyert el egy gyakornoki állást egy kanadai kutatólaboratóriumban.

Ezen a délutánon Benke János is visszatért egykori iskolájába, ő 2007-ben érettségizett a JAG-ban. 2012-ben szintén alkalmazott matematikusként végzett az SZTE-n, pénzügyi matematikai szakirányon. Ezután rögtön megkezdte a doktori képzést Papp Gyula professzornál, miközben kockázatkezelőként is dolgozik. Az egyetemi képzés részeként több külföldi konferencián is részt vett már, idén nyáron Oxfordba hívták előadónak.

Az egyetemi tanárok előadása után adták át az Alkotópályázati díjait. Matematikából Farkas Vilibald Eugén és Csikota Máté lett az első helyezett. Magyar irodalomból az 5-8 évfolyamosok közül Sarnyai Áron, a 9-12-esek közül Erdei János kapott első díjat. Képzőművészet kategóriában különdíjat kapott az 5-8. osztályosok közül Gules Gabriella, Gera Orsolya és Vajka Petra, a 11-12. évfolyamon Medvey Orsolya és Briják Orsolya. A különböző korosztályokban I díjat kaptak: Molnár Franciska, Varga Eszter, Oláh Balázs, Nagy Márk Attila, Kurusa Anna, Inokai Máté, Gyenes Lili, Papp Franciska és Jelenovits Éva.

Mozgóképkultúra és médiaismeret kategória különdíjasai voltak: Sallai Zsuzsanna, Engedi Norbert, Németh Gábor, Dudás Dániel, a kategória első díját kapták: Fári Edit, Ádók Henrietta, Bacskulin Kata, Csanádi Márta, Kenyeres Kornél.

Az eredményhirdetés után a JAG matematikusainak Karsai János docens tartott szakköri foglalkozást a Wolphram Mathematica 10 programmal, amit novemberben kapott az iskola az egyetemtől. Az országban egyedülálló módon így a Makói József Attila Gimnázium is használhatja az SZTE azon fejlesztéseit, amiket ezzel a programmal készítettek. A Bolyai Intézet vezetése azért döntött a program iskolának való ajándékozása mellett, mert nagyra értékelik a folyamatos pályázati tevékenységet, a sok diák rendszeres részvételét az egyetem középiskolásoknak szóló rendezvényein. Az egyetemmel közös projekt lehetőséget adott arra is, hogy a díjazott JAG-osok logikai játékokat és térbeli geometriai formák hálóját is megkaphassák a docenstől.

+++

Karsai János matematikusként végzett az SZTE-n 1981-ben. Gyógyszerészek, biológusok számára biomatematikát, matematika szakosoknak, mérnököknek a számítógéppel segített matematikai modellezés alapjait tanítja Szegeden és Berlinben. Alkalmazott matematikával, rezgésekkel, epidemiológiai és populációdinamikai modellek számítógéppel segített vizsgálatával foglalkozik. Szívügye a matematika oktatásának korszerűsítése, a matematika megszerettetése, különös tekintettel az alkalmazókra. Kurzusai számára számos interaktív oktatóanyagot készített.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest