Gajáta Fanni – Makó

Farkas Éva Erzsébet polgármester is előszeretettel használja fel a makói hosszúgyökeret, szerinte sokkal finomabb tőle a vasárnapi húsleves – árulta el a ma délelőtti sajtótájékoztatón.

– Tegnap fogadta el a testület a Makót és térséget érintő mezőgazdasági fejlesztési programot. Szeretnénk olyan zöldségfeldolgozót kialakítani a városban, ahol Makón és térségében termelt zöldségeket tudunk feldolgozni – mondta el a polgármester Hozzátette, reméli az eredetvédett makói hosszúgyökér kelendőbb lesz.

Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete elnöke szerint: négy szakember áll a siker mögött. – Ennek a zöldségnek a termése jobb, ízletesebb és jobban eltartható is. Úgy érzem, a sír széléről sikerült visszahoznunk a hosszúgyökeret, örülünk, hogy ebben segíthettünk. Ha a helyi gazdakörnek és az önkormányzatnak további tervei vannak, azt a kamara támogatja – mondta az elnök.

Gyökérmosás Makón. Sokan élnek a térségben a termesztéséből.

Kádár József, a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke elárulta, hogy a makói őszi és tavaszi fokhagymát is szeretnék levédetni, hogy ne csak a vöröshagyma és a gyökér legyen a védjegyük. A HÍR védjegyes oklevelet és díjat szeptember 26-án kapja meg a város az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron.

Jancsik Péter, a Jancsik Zöldségfarm Kft ügyvezetője szerint, azért volt fontos ez a lépés, hogy meg lehessen különböztetni a piacokon a makói gyökeret. – Más minőséget képvisel ez a zöldség – tette hozzá az ügyvezető. Mint kiderült, a megkülönböztetést segíteni fogja egy logó is, amelyen a Makói zöldség felirat is olvasható lesz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest