Korom András – Makó

A korábbi városvezetés által a város koronaékszerének nevezett Makó Térségi Viziközmű Kft. ügyét Hadik György (Fidesz-KDNP) képviselő hozta szóba, aki elmondta, számos választó megkereste, hogy mi a helyzet az átvilágítások, számonkérések ügyében? A képviselő közölte, a helyi szatyorrádió szerint a városi tulajdonban álló, de február 17-e óta felszámolás alatt álló cég dolgozói között 2011-2014 között 330 millió forint jutalmat osztottak ki. Vajon jogszerűen? – tette fel a kérdést.

Farkas Éva Erzsébet polgármester, aki a Víziközmű Kft. átvilágításának részeredményéről korábban közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot, elmondta, a cég átvilágítása még mindig tart, ezért csak néhány tényről tudott beszámolni.
– A hatalmas kifizetésekről, indokolatlan szerződésekről csak akkor tudunk hitelesen szólni, ha az átvilágítás véget ért. Számviteli fegyelem megsértése történt a Víziközműnél – mondta, s azt kérte, hogy ha lezárul, csak azután tárgyalják meg.

Gáspár Sándor (MSZP) képviselő azt kérdezte, hogy a Viziközmű Kft. többi 16 tulajdonosával közölték-e hogy kiadják ezt a közleményt, beszéltek-e a volt igazgatóval, és ki tartja vissza az adatszolgáltatást. Az igazgató havi 750 ezer forintos fizetésével és jutalmazásával kapcsolatban elmondta, arról a cég közgyűlése döntött.

Czirbus Gábor alpolgármester (Fidesz-KDNP) erre közölte: tavaly novemberben kezdtek foglalkozni a Viziközmű Kft-vel, azóta folyamatosan kérték az adatokat, de nem kapták meg, majd csak február 16-a után kezdték meg azokat átadogatni. – Hogy 2011-2014 között kifizetett több mint 300 milliós jutalmakat miért fizették ki arról nem tudunk. Ez az önkormányzatok pénze. A többi településsel ez ügyben folyamatosan tartjuk a kapcsolatot – mondta.

Hadik György újbóli felszólalásában azt kérdezte: Vajon ennyire jelentős volt a vállalat, hogy ekkora fizetést kaphatott vezetője, miközben létminimum alatt élnek, s mindennapi gondokkal birkóznak az emberek. – A 300 millió és a vezérigazgató jutalma a mi pénzünk, a vízdíjunkból származik – tette hozzá.

Zeitler Ádám (Jobbik) képviselő elmondta: a Viziközműnél – tudomása szerint – 110-en dolgoztak, a s a fizetésük nem volt olyan magas. A menedzsment jövedelmét pedig össze kell hasonlítani más cégekével. Hozzátette: az önkormányzat kapott osztalékot a cégtől, mely támogatásokat is adott különböző egyesületeknek. Kérte, kapjon szót Medgyesi Pál volt igazgató. A testület azonban ezt a javaslatát ezt 5 igen, 7 nem szavazattal elutasította.

Czirbus Gábor alpolgármester közölte: több megbeszélésen is részt vett viziközmű végelszámolása kapcsán. – Meg kellene várnunk a teljes átvilágítást, akkor lenne aktuális a téma részletes kivesézését, a részinformációk nem elegendőek – mondta. Farkas Éva Erzsébet ugyanezen a állásponton volt.

Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő elmondta: szerinte is meg kellett volna hallgatni. Javasolta, hogy még a véleményüket is kérjék ki, ha már annyi díjat elnyertek.
Hadik György képviselő kérte: minél hamarabb fejeződjék be a vizsgálat, hogy aki bűnös, az bűnhődjön, aki nem bűnös, emelt fejjel közlekedhessen.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő elmondta: Medgyesi Pál szakmai munkáját talán senki sem vonja kétségbe, de nem kellett volna vezérigazgatói címmel és fizetéssel felruházni, ami a magasabb vízdíjhoz vezetett. Igazgatóként is magas színvonalú munkát végezhetett volna. Ha kicsit visszafogottabb lett volna a vezetőség premizálása, nem kellett volna a díjakat emelni. Az előző testület sajtolta ki ezt, hogy egyéb rendezvényeket tudjanak támogatni- tette hozzá.

Marosvári Attila (PSZM) képviselő elmondta: – Másfél cikluson keresztül felügyelőbizottsági tagja voltam a cégnek. Nem kellett volna a sajtóközleményt közzétenni, az átvilágítás közben. Minden városi céget át kell világítani, de akkor kell közzétenni az eredményt, ha az befejeződött. Információja szerint a vízmű törvényesen és jogszerűen működött. Volt könyvvizsgálója mely auditálta a mérlegét.
– Medgyesi Pál bére valóban 750 ezer forint volt az utóbbi években, ez sok a makói átlagbér viszonylatban. Komoly vállalkozási tevékenységet is végzett, nem csak a vízdíjat szedte be. 60-80 milliót kapott a város a cégtől bérleti díjként, a végelszámoláskor osztalékot is fizetett. Makó 156 milliót kapott tőle tavaly. A vízmű menedzsmentje és minden dolgozó megdolgozott a jutalmáért. Makói cég volt, nagyon jól dolgozott. Megalapozott szakvélemények nélkül nem szerencsés és szabad megvádolni a céget és menedzsmentjét- tette hozzá. Egyetértett a polgármesterrel, hogy meg kell várni az átvilágítás végét.

Farkas Éva Erzsébet erre közölte: a céget most is felelős személyek vizsgálják, ám a taggyűlési határozatokat, önkormányzati jegyzőkönyveket nem bocsátotta a rendelkezésükre. Eltűnt határozatokkal, indokolatlan szerződésekkel szembesültünk. Nem adott át minden anyagot a cég vezetője! Czirbus Gábor – a témát lezárva – azt kérte a polgármestertől, hogy, vízmű ügyben a részeredményekről tájékoztassa a testület tagjait.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest