Hírek

60 milliárdból konszolidálják a kórházakat


Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár már a költségvetési tárgyalások során bejelentette, hogy áprilisban megkezdődik a kórházak konszolidációs folyamata. 60 milliárd forint áll rendelkezésre az állami fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltatók adósságainak rendezésére.

Az ÁEEK a folyamat első lépéseként megkezdi a tárgyalásokat a kórházi beszállítókkal és egyezteti a feléjük fennálló kórházi tartozásállományt. A magyar kormány szem előtt tartva a biztonságos betegellátást, minden kórháznak segíteni fog.

Az egészségügyi kormányzat szükségesnek tartja, hogy lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a kórházak további adósságainak kialakulását megakadályozza.

A most megjelent határozatában a kormány elrendelte, hogy az emberi erőforrások minisztere – az Állami Egészségügyi Ellátó Központ útján – mérje fel a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók adósságából eredő valamennyi kötelezettséget, továbbá a felmérés eredményeként az államháztartásért felelős miniszterrel egyetértésben tegye meg az adósság rendezésére irányuló intézkedéseket. A konszolidáció végrehajtásáról október 31-éig várja a kormány az Emberi Erőforrások Minisztériumának beszámolóját.

A kormány az elmúlt években több alkalommal is igyekezett enyhíteni a kórházak nehéz helyzetén – eddig elsősorban az egészségbiztosítási alap (E-alap) maradványának terhére tudta ezt megtenni. Most azonban E-alapon kívüli, többletforrásként érkezett az egészségügybe a 60 milliárd forint.