Hírek

15 százalékra csökkenhet az szja-kulcs jövőre


Jövőre 16-ról 15 százalékra csökkenhet az szja-kulcs és 27 százalékról 5 százalékra mérséklődhet a tőkehús áfája – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter Budapesten sajtótájékoztatón azután, hogy tájékoztatta a Fidesz-KDNP frakció elnökségét a jövő évi költségvetés tervezéséről.

Varga Mihály kifejtette: a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt javasolja a kormánynak, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 2016-ban 16-ról 15 százalékra csökkenjen, ezzel 120 milliárd forint plusz jövedelem maradhat az érintett 4 millió embernél.
A további adóváltozásokkal kapcsolatban kifejtette: a tőkehús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése, a kétgyermekes családok adókedvezményének növelése is szerepel a kormány 2016-os költségvetési tervei között.

A tervek szerint 2016-ban tovább emelkedik a családi adókedvezmény a kétgyermekes családoknál. A kormány az illetékek, díjak csökkentését, illetve több esetben azok eltörlését is tervezi – ez összesen 10 milliárd forintos kiesést jelent. Az ágazati különadókban – a bankadó csökkentésén túl – nem tervez változást a kormány 2016-ban, a bankadó az EBRD-vel kötött megállapodás szerint csökkenhet. A részletekről jelenleg is egyeztetnek a Magyar Bankszövetséggel. A társasági adó kulcsai nem változnak.

Bérek a közszférában: a jövő év közepén jelentős béremelés lesz a közszférában alkalmazottaknál a pedagógusok és fegyveres dolgozók korábbi béremelése után. A kormányzati tisztviselők bére 2016 közepétől emelkedhet, a részletekről holnap dönt a kormány.

MH-MTI