Makó

Műanyagpoharat is énekelt Szentesen a makói kórus


Oláh Nóra – Makó

József Attila mottónak számító verssorával invitálják már lassan két évtizede az alkotás valamely műfajában jeleskedő, a megyében illetve a régióban élő, aktív vagy nyugdíjas pedagógusokat, akik a közönség előtti megmutatkozást felvállalva bizonyítják, hogy nemcsak elfásult pedagógusok teremnek napjainkban sem…

„Rejtelmek, ha zengenek…”, a költő gondolatát idézte köszöntőjében Szirbikné Baranyi Éva, a makói Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar Egyesület elnöke is a szentesi Művelődési Központban az elmúlt hétvégén megrendezett előadói találkozón. Rejtelem, ahogy az alkotó gondolat teret kap valamilyen formában, dallamban vagy verssorokban, tánclépésekben vagy képzőművészeti alkotásban.

A főleg helyi szereplőket felvonultató összművészeti bemutatón bizony egyikben sem volt hiány. Ismert szerzőktől vagy saját ihletből fakadó, elgondolkodtató, néha torokszorító versek, novellák, hangzottak el Paulovics Tamástól, Szekerét Endrénétől, Magyar Jánosnétól és Ugrai Edinától. A hangulat persze megőrizte a komolyság és a felhőtlen vidámság közti kellemes egyensúlyt, hiszen derűt árasztó nótákról, bordalokról, humoros produkciókról is gondoskodott a Tilinkó Népdalkör és a MÁV Nyugdíjas Klub. Az Iringó Tánccsoport elegáns előadásával, a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítvány fiatalos lendületű könnyűzenével okozott további „kedélyemelést”.

No, és persze a makóiak, a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar! Először a kórus legaktívabb tagjaiból verbuválódott M Club Singers ragadtatta tapsra a nézőtéren ülőket a „Mit ér egy szó…”, a „Michelle” és a „Rózsaszín párduc” interpretációjával, valamint az ismert zenecsatornáról nemrég népszerűvé vált „műanyagpoharas” slágerrel. A délutáni műsor végéhez közeledve pedig a „nagy” kórus lépett színre. Birtalan József két feldolgozásával (Kossuth Lajos azt üzente…, Hej, a Mohi-hegy borának…) indult a zenei blokk, majd – fokozásképpen – Karai József Ugrótánca következett. Liszt Ferenc dala, az Ébred a május kellően tavaszt idéző választásnak bizonyult, majd lehetett elmerengeni egy kicsit John Dowland Búcsúján. Friderika egykori Eurovíziós sikerdala, a „Kinek mondjam el vétkeimet?” itt is legalább akkora sikert aratott, Dányi Beáta előadásában. Zárásképpen Leonard Cohen megunhatatlan slágere, a Hallelujah töltötte be a termet – és generált vastapsot. A kórust Gilinger Ildikó karnagy vezényelte, zongorán Benkő Zoltán kísért.

Az előadó művészeti találkozót követően lehetőség nyílt megtekinteni az Alkotó pedagógusok régiós képzőművészeti tárlatát, amelyen  Csongrád, Békés, Bács-Kiskun, és Jász-Nagykun-Szolnok megye képzőművészettel foglalkozó tanárai mutatták be alkotásaikat.