Makó

Makói vállalkozó is bukott a dél-alföldi cukorbiznisszel


Alapos feltérképezés előzte meg az akciót, amelyben a NAV egy cukorral kereskedő bűnszervezetre csapott le. A gyanú szerint egy kiskőrösi és egy akasztói férfi irányította a bűnszervezetet, amely főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból szerzett be kristálycukrot fiktív magyar gazdasági társaságok nevében. Az így beszerzett árut magyar cégekből álló hálózaton átfuttatták és fiktív számlákkal értékesítették a haszonhúzó belföldi vevőiknek. A jelenlegi adatok szerint a vevők 1,2 milliárd forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket – közölte Barnáné Horváth Melinda. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága sajtóreferense megerősítette korábbi értesülésünket, miszerint a letartóztatottak között van egy makói vállalkozó is.

A városban egyetlen olyan vállalkozás működik, a Galla Társas Kft., mely cukrászati termékek forgalmazásával is foglalkozik. Kerestük a cég tulajdonosait, de csak munkatársaival tudtunk beszélni, akik azt ígérték, hogy a cég vezető munkatársának átadják visszahívást kérő üzenetünket. Amennyiben megteszik és nyilatkoznak, cikkünkket frissítjük.

A Galla Kft., mely szombaton nyitotta meg uniós támogatásból létesült szolgáltatóházát, egyébként a cég honlapja szerint 1994-ben családi vállalkozásként indult, fő tevékenységük a cukrászat, sütőipari és gasztronómiai termékek nagykereskedelmi forgalmazása.

A NAV pénzügyi nyomozói revizorokkal, IT egységekkel és a Bevetési Főigazgatóság pénzügyőreivel egyszerre hatvan helyszínen jelentek meg: cégek székhelyén, telephelyén, könyvelő irodákban és egy ügyvédnél tartottak házkutatást.

A bűnszervezet akasztói vezetőjénél tartott reggeli házkutatás során nem csak az aznapi értékesítéshez kapcsolódó számlákat, hanem a cukorbeszerzés igazolására szolgáló fiktív számlákat is megtalálták. Mellettük lapultak az előre legyártott szállítólevelek és átadás‐átvételi jegyzőkönyvek is. A lefoglalt iratok szemmel láthatóan ugyanazzal a számlázóprogrammal, ugyanazon minta alapján készültek. Az akció alatt egy budapesti helyszínen megjelent egy lengyel kamion, amely éppen a fiktív számlákon szereplő cukrot szállította volna le a tényleges vevőnek. A NAV munkatársainak köszönhetően a szállítmány nem ért célba, és az újabb áfavisszaélést is sikerült megakadályozni. A lefoglalt iratok szerint a bűnszervezet 119 forint plusz áfa kilónkénti árat tudott produkálni a cukor értékesítésekor.

A pénzügyi nyomozók és a revizorok az azonnali intézkedéseknek köszönhetően a keletkezett kár megtérülésére kétmilliárd forint értékben üzletrészeket, járműveket, ingatlanokat, követeléseket, és bankszámlákat zároltak.
A bűnszervezet irányítóit, a haszonhúzó társaságok vezetőit, a bűnszervezet tagjait, könyvelőit, valamint két szlovák állampolgárt költségvetési csalás, míg a bűnszervezetet segítő ügyvédet közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Tizenegy személyt őrizetbe vettek. Azóta a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat – olvasható a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága közleményében.