Makó

Lázár: vizsgálják felül az Altus megbízását!


Hörcsik Richárd (Fidesz) szerint az elmúlt hetek eseményei világosan mutatják: a felszínen mutatkozó jó politikai kapcsolatok ellenére az Európai Unió továbbra is aktívan dolgozik a magyar kormány ellen.

A kormánypárti képviselő ezt azzal indokolta, hogy az EU “támadást intézett” a rezsicsökkentés ellen, illetve, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök cégére, az Altusra bízták a 2014-20-as fejlesztési ciklus tervezési dokumentumainak értékelését. Szerinte a korrektség legkisebb jelét sem várhatják el Gyurcsány Ferenctől és a vizsgálati dokumentumokat sem lehet legitimnek tekinteni majd.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: a fejlesztéspolitika tekintetében is áll minden vizsgálat elé a kormány. Nem látják akadályát, hogy az EU a 2007 és 2014 közötti időszak elszámolásával kapcsolatban a jelenleginél sokkal részletesebb vizsgálat alá vonja az országot, mert a kormány szerint is bőségesen van mit vizsgálni – mondta.

A miniszter szerint egy olyan embert bíztak meg ellenőrzéssel, aki saját bevallása szerint is hazudott éjjel, nappal és este. Hozzátette: az Altusnak 5 millió eurónyi megbízást biztosítanak, miközben csak négy munkatársa van.
“Tisztázatlan még egyelőre, hogy ez valami júdáspénz lenne, tekintettel Gyurcsány Ferenc elévülhetetlen, a nemzetközi munkásmozgalomban betöltött érdemeire” – fogalmazott. A politikus amellett érvelt, hogy az EU nem gondolta végig a döntést, ezért tájékoztatni fogják a bizottságot arról, hogy Gyurcsány Ferenc ma is aktív képviselő.

Szóvá tette azt is, hogy a cég két munkatársa korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél dolgozott, és nem lepődne meg, ha ők mondanák meg, mely pályázatokat kell vizsgálni az EU-nak szúrópróbaszerűen.    

Lázár János szerint a bizottság érdeke, hogy szavahihetősége és tekintélye ne sérüljön Magyarországon, ezért kérik, hogy vizsgálja felül a döntést.

Szél Bernadett arról beszélt, hogy a kiégett fűtőanyagok elhelyezése nem megoldott, miközben a paksi hulladék elhelyezéséről gondoskodni kell. Gőzerővel folynak a feltárások Pécs határában, de a kormány titkolózik, s a Pécsett és a környező településeken élőket egyáltalán nem tájékoztatták és nem is megkérdezték meg a hulladék tervezett elhelyezéséről, a tároló építéséről – jegyezte meg. Mikor kezdik meg a tájékoztatást a beruházásról és mikor kérdezik meg az embereket arról, hogy hozzájárulnak-e az atomtemető létrehozásához? – kérdezte.
Lázár János azzal kezdte válaszát, úgy látja képviselőtársával ma “sűrű beszédre” nyílik lehetőség. Vagy Önnek én jutok mindenről az eszébe, vagy pedig sok közös témánk van – fogalmazott, és azt mondta, reméli ezt a speciális érdeklődést más minisztertársaival megosztja majd. Hozzátette: minden lehetőséget megkapnak pécsi a polgárok 2030-ig – ha egyáltalán lesz valami a beruházásból -, hogy részt vegyenek a folyamatban. Az érvelés mindenben erősíti az orosz beszállító partnert, aki elszállítást és hosszú idejű tárolást ígér a fűtőanyagoknak. Nincs végső döntés, de készek a folyamatos konzultációra – jelezte.
Szél Bernadett visszautasította a tárca vezetőjének szavait, szerinte ez kőkemény szexizmus volt Lázár János részéről.
Lázár János azt mondta: nem akarta megbántani, vagy felidegesíteni, “eszébe sem jutott ilyesmi”. Megerősítette, mindenkivel nagyon szívesen konzultálnak erről a programról.
 

MH-MTI