Hírek

Ikaros küzdelme a 78-as busszal a Hagymaházban


Oláh Nóra – Makó

A két együttest régi szakmai kapcsolat fűzi össze: 2014 nyarán például Debrecenben léptek fel a Koncert-fúvószenekarok Világszövetségének (WASBE) I. Kelet-Európai Regionális konferenciáján és fesztiválján, legutóbb Budapesten, az Olasz Kultúrintézetben muzsikáltak együtt, e hét elején pedig – a Nagyváradi Egyetem meghívásának eleget téve – a Nagyváradi Állami Filharmóniában rendezett koncerten adják elő műsorukat.

A zene szavak nélküli fohász, életet fakasztó forrás, amely időn és téren túli megnyugvást és emelkedettséget nyújt, feloldja az aggodalmakat, feltöltődést és az összetartozás élményét adja hallgatóinak, fogalmazott köszöntőjében Farkas Éva Erzsébet polgármester. Majd megidézte Kodály szemléletes gondolatsorát: „a zene segít abban, hogy az ember életútja ne sivatagon, hanem virágos réten át vezessen”.

A nézőtéren meghívott díszvendégek is helyet foglaltak: Madarász Iván zeneszerző, a Zeneakadémia egyetemi tanára és Tóth Péter zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja. Az összevont zenekart Csikota József egyetemi adjunktus, karnagy-igazgató, illetve két növendéke, Szélesi Attila, a sárvári zeneiskola igazgatója és Sternóczky László – mindketten a SZTE ZMK végzős karmesterhallgatói – vezényelték.

A hangverseny programjában először Bert Appermont: Jericho című műve csendült fel, a hangszerek nyelvén érzékletesen felidézve a sivatagon átvezető utat, és a város diadalmas elfoglalását, majd Franz Hoffmann Román tánca következett. A SZTE ZMK Kürt Kvartettjének közreműködésével és Sternóczky László karmesterhallgató dirigálásával hangzott el Heinrich Hübler zeneműve, a Concerto négy kürtre és fúvószenekarra.

A zene varázshatalmára, a színeket, formákat és történeteket megidéző erejére hívta fel a figyelmet Madarász Iván zeneszerző, amikor a soron következő, Szimbólumok című szerzeményéhez fűzött néhány gondolatot. Maga a fogalom nyitott – ennek a jelképiségnek mindössze fele a komponista munkája, a másik felét a közönség teszi hozzá, a saját személyes képzettársításaival. A darabot a SZTE ZMK tíztagú rézfúvós együttese tolmácsolta, Csikota József vezényletével.

Az est másik szerző-vendége szintén néhány mondattal vezette be Ikaros című művét. Tóth Péter filmzenéje Pálfi György úgynevezett szkeccsfilmjéhez (Táltosember – Sha-man vs. Ikarus) íródott; egyszerre komoly és paródiaszerű formában elevenné téve Ikaros heroikus küzdelmét a 78-as éjszakai busszal. Vezényelt Szélesi Attila.

A remek hangulatú, színvonalas hangverseny Arturo Marquez darabjával zárult – a vastapsnak köszönhetően még ráadással is „kiegészítve”…