Oláh Nóra – Makó

A megmérettetés a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében zajlott. A zsűri: Áchim Tibor klarinétművész, a Debreceni Kodály Filharmonikus Zenekar tagja, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola – AMI tanára, Sándor Tímea oboaművész, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola – AMI tanára, valamint Vitányi József fagottművész, a Debreceni Kodály Filharmonikus Zenekar tagja.

Tíz iskola mérte össze a tudását, név szerint a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium – Szeged, a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola, a Csongrád és Térsége Galli János Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola – Hódmezővásárhely, a Hammido Alapfokú Művészeti Iskola – Szeged, a Magán Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakképző Iskola – Makó, a Kisteleki Alapfokú Művészeti Iskola, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola – Szeged és a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola.

Három korcsportban szólaltatták meg a fafúvósok hangszercsaládjába tartozó instrumentumokat a növendékek: az oboa, a klarinét, a fagott és a szaxofon művelői mérték össze a tudásukat. A versenyzőknek egy – két mű közül választható – kötelező darabot, valamint egy szabadon választottat kellett előadniuk.

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói igen szép eredményekkel büszkélkedhettek. Az első korcsoport klarinétosai közül Tóth Elizabet 1. helyezést ért el, aki Gade: Fantáziadarabok I. tételét játszotta. Ugyanebben a korosztályban Juhász Kornélia lett a harmadik, ő Barat: Szláv dalával lépett fel. Mindkettőjük műsorszámát Benkő Zoltán kísérte zongorán. Az első korcsoportos szaxofonos növendékek vetélkedéséből Kurucsai Márton került ki győztesen, közvetlenül mögötte pedig Szigeti Márton végzett. Előbbi Scott Joplin: The Entertainer című művével, utóbbi Ch. Dancla: Romance-ának előadásával vívott ki elismerést.

Zongorakísérőik Benkő Zoltán, illetve Németh Rozália voltak. A klarinét második korcsoportjában Szigeti Réka 1. díjas lett; előadott darabja J. Ed. Barat: Piece in g minor (z. k.: Németh Rozália). Galgóczki Zoltán pedig, aki Benkő Zoltán kíséretével Rosetti-Rössler: Esz-dúr koncert Rondo-ját játszotta, a harmadik lett.

A sikeres fúvós diákok felkészítő tanárai Poór Ágnes, Miklós Imre illetve Nagy Árpád, aki tanári különdíjban is részesült.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest