Hírek

Zöldségfeldolgozó üzem nyílt Királyhegyesen


Korom András – Királyhegyes

– Korábban dolgoztam már a makói gumigyárban, takarítottam a királyhegyesi művelődési házban is, de amikor elkezdtem a tanfolyamot, nem volt munkám. Hogy erre jelentkezni lehet, a királyhegyesi lapban olvastam – mesélte Váli Zoltánné Engi Edit, azon öt asszony egyike, aki munkát kapott a királyhegyesi zöldségfeldolgozó üzemben. – Napi hat órában dolgozom itt, többek között paprika- és padlizsánkrémet készítek, illetve a kertet művelem havi bruttó 80 ezer forint a fizetésért.

A szegedi Tudásklaszter Nonprofit Kft. 16 millió forintos uniós támogatásával megvalósult királyhegyesi helyi termék feldolgozó üzemét és tradicionális értékek termelő iskoláját ma adták át hivatalosan. Itt készülnek a helyben termesztett zöldségekből részben saját recept alapján  egyébként Kanálka márkanéven csomagolt zöldségkrémek és gyümölcslekvárok.

Mint azt Kiss Mónika, a Tudásklaszter Nkft. ügyvezetője a ma délelőtti üzemnyitó sajtótájékoztatóján elmondta: 2013 májusában indították el a Tradicionális Értékek – Látható eredmények projektjüket, melyben negyven királyhegyesi és makói asszonynak indítottak tanfolyamot. Ennek végén a résztvevők kerti munkás és zöldség-gyümölcs feldolgozó OKJ-s végzettséget szereztek. Az új üzembe közülük pályáztak, s jelenleg öt helybéli asszonyt alkalmaznak az üzemben. Megszerzett ismereteiket a többiek az otthoni konyhakertjükben hasznosítják, akik az otthoni termények eladásával egészítheti ki a családi kasszát.

Az asszonyokat nem közmunkásként, hanem teljes 6 órás állásban foglalkoztatják.

Az a céljuk, hogy az üzem olyan piacképes termékeket állítson elő, mely önfenntartóvá teszi azt.  Így elsősorban helyben termesztett hagyma, fokhagymából, gyökérzöldségből készítenek mézes zeller chipset, hagymalekvárt vagy chutney-t dobtak a piacra. Ezeket elsősorban Budapesten értékesítik, de eljutottak már velük Bécsbe is.
A cég tervei között szerepel hasonló üzemhálózat kialakítása.

Megyeri Katalin Stefánia projektmenedzsere elmondta: az üzem és az oktatás céljára nem csak a Kiss utcai régi ingatlant vásárolták meg, de a szomszédos telkeket is, ahol fóliasátorban és szabad földön termelik az üzem nyersanyagaként szolgáló zöldségféléket.