Hírek

Megkapta az eredetvédettséget a makói hosszúgyökér


Korom András – Makó

A Csanád és Térsége Gazdakör a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogosultságának elnyerésére korábban pályázatot nyújtott be a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Főosztályára. A pályázót ma értesítették arról, hogy a HÍR Bíráló Bizottság egyhangúlag arról döntött hogy a „Makói zöldség” (más elnevezése: Makói hosszú petrezselyemgyökér) termék megfelel a pályázati kiírásban szereplő követelményeknek.
A HÍR védjegyes oklevelet és díjat szeptember 26-án ünnepélyes keretek között adják át az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron.

– Nagyon örülök neki, valami kis előrelépést jelent a védjegy elnyerése. Abban reménykedünk, hogy ez segíteni fogja a piacra jutását külföldről behozott gyökérrel szemben – mondta hírportálunknak Kádár József, a gazdakör elnöke.
A petrezselyemként is nevezett hosszúgyökér, melyet 2 ezer hektáron is termeszthetnek a makói járásban, nem csak jóval hosszabb a máshol termőtől, de sokkal hosszabb ideig lehet tárolni.

A piaci rangot, márkát jelentő eredetvédelmet a makói térségben eddig csak a népi fajtanemesítésnek köszönhető, kétéves vöröshagyma kapta meg. A hosszúgyökér eredetvédelmét egyébként – információnk szerint – a kereskedők szorgalmazták, azért hogy a védjeggyel könnyebben lehetne értékesíteni.
 

One Response

Comments are closed.