Hírek

Lázár: a rezsicsökkentés záloga lehet az Első Nemzeti Közműszolgáltató


Az Első Nemzeti Közműszolgáltatóban látja a rezsicsökkentés garantálásának és folytatásának zálogát a kormány – erről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett: az Első Nemzeti Közműszolgáltató a közelmúltban kezdte meg működését, és jelenleg 300 postán van lehetőség arra, hogy az emberek csatlakozzanak az állami gázszolgáltatóhoz. Megerősítette egyúttal, hogy legkésőbb az év végén megkezdi a cég az áramszolgáltatást, és belépnek majd a távhőszolgáltatás piacára is.

Lázár János szerint meg kell védeni a rezsicsökkentést az Európai Bizottság “támadásától”, a brüsszeli testület szerint ugyanis ellentétes az uniós joggal az eddigi 25-30 százalékos magyarországi rezsicsökkentés. A kormány a jövő héten tárgyalja meg a Brüsszelnek az ügyben adandó választ, amellyel megindulhat a párbeszéd a kabinet és a bizottság között – közölte a miniszter. Elmondta azt is, hogy  2016. július 1-jétől harminc-ötven százalékos béremelést javasol a közigazgatásban dolgozóknak. Az erre vonatkozó javaslatát a jövő héten terjeszti a kormány elé.

A tárcavezető értékelése szerint az életpályamodellek rendszere láthatóan bevált, idén júliustól a rendvédelmi dolgozók juttatása növekedik átlagosan 30 százalékkal, tavaly megindult a pedagógus életpályamodell, s idén 6400 háziorvos is 130 ezer forinttal többet kap havonta.

MH-MTI