Hírek

2 év börtönt kapott a táskarabló a JAG tárgyalásán


Gajáta Fanni – Makó

– A tárgyalást rablás ügyében megkezdem – hangzott el kezdőmondatként annak a 11-es tanuló szájából, aki megnyitotta a perszimulációt. A diákok egy 2010-es ügyet játszhattak újra, amelyben dr. Lakatos Lajos Sándor makói bíró irányította és segítette őket.

– A perszimuláció egy együttműködés alapján jöhetett létre, amely a Szegedi Büntetés Végrehajtási Intézet és a József Attila Gimnázium között kötött. A tanulók február környékén ellátogattak egy bírósági tárgyalásra, innen is jött az ötlet a szimulációra. Ez az első ilyen alkalom a gimnáziumban, amikor a diákok bonyolítanak le egy pert egymás között – mondta el portálunknak dr. Lakatos Lajos Sándor, a Makói Járásbíróság bírája.

A diákok egy 2010-es táskarablásnak a tárgyalását játszották el. A bíró elmondta a diákoknak, az 5 évvel ezelőtti ügyben a vádlott egy férfi volt, aki tudatmódosító szerek hatása alatt követte el a bűncselekményt, nem emlékezett tettére és 2 év börtönbüntetést kapott.

A bírónő szerepét játszó Gyenes Lili érdekesnek találta a perszimulációt.- Idáig nem tudtam, milyen is lehet egy tárgyalás. Nagyon érdekes volt, élveztem. Úgy érzem, bírónak lenni nagy felelősséggel jár. A szimulációban a legnehezebb a hitelesség volt számomra, nehéz volt mindent úgy elmondani, hogy valósnak hasson.

A vádlottat alakító Józó Szilvia számára tanulságos volt a 2 órás „per”. – Megdöbbentett, hogy milyen szigorúan járnak el egy ilyen ügyben. Azt hiszem, az életben bepánikolnék, ha ilyennel gyanúsítanának. Idáig sem terveztem, hogy bűncselekményt kövessek el, most is ugyanezen az állásponton vagyok – mondta.

A diákok próbáltak minél hitelesebb lenni, a bírónő többször kiszólt a teremben lévőkre zajongás miatt. A per végén a vádlott, Józó Szilvia 2 év letöltendő börtönbüntetést és 5 év közügyektől való eltiltást kapott a táska eltulajdonítása miatt. Persze csak játékból, azaz a per újrajátszása miatt.