Makó

Döglött macska a Ráday lakótelep szelektív szigetén


Korom András – Makó

Épp a minap számoltunk be arról, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak a városháza és a főtér közvetlen közelében, a Pulitzer sétány szelektív hulladékgyűjtő szigetén, máris újabb ezúttal brutális fotókat kaptunk a Ráday lakótelep gyűjtőszigetéről. Az még csak hagyján, hogy mindenféle oda nem illő hulladékkal tömködték tele a konténereket, de az egyikben egy döglött macskát talált és fotózott le egyik olvasónk.

A Ráday lakótelep hulladékszigetére egyébként rendszeresen panaszkodnak a környékben lakók, főleg ha meleg az idő, akkor érződik a szag alapján hogy azokba nem csak a papírt, műanyag palackot teszik bele. Hogy kik, azt azonban eddig még senkinek sem sikerült megpillantania.

Pedig még jól olvasható tábla is tiltja a kommunális szemét lerakását. (Olvasónk fotói.)

Megkérdeztük a városi önkormányzatot, hogy mit szólnak a helyzethez. A következőket írták:
“Évek óta visszatérő probléma, hogy a városi szelektív hulladékgyűjtő edényeket nem rendeltetésszerűen használják. A gyűjtőszigetek nem lakossági kommunális hulladéktárolók. A szelektív hulladékgyűjtő edények, épp úgy, mint a hulladékgyűjtő edények elszállítására az önkormányzat a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft.-vel kötött szerződést. A Kft. hetente üríti a szeméttárolókat. Az önkormányzat keresi a pályázati lehetőségeket a hulladéktároló szigetek átalakítására, modernizálására. Amellett, hogy ellenőrizteti az elszállítást, ürítést, az önkormányzat figyelmeztető táblák kihelyezésével, a szennyezett területek tisztításával vívja szélmalomharcát az illegális szemetelőkkel. Az illegális szemételhelyezés ugyanis szabályellenes. A város külterületén a mezőőrök, belterületen a közterület felügyelők ellenőrzik folyamatosan a területek tisztaságát, az önkormányzat megbízásából. Egyéb lakossági hulladék elszállítására az évente egyszeri, lomtalanítási akció keretében van lehetőség. Nagy Nándortól, a Városgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatójától kapott tájékoztatás szerint, ha valaki elhullott állati tetemet talál közterületen, akkor a gyepmestert értesítheti, aki elszállítja azt. Elhullott, kistestű háziállatokat egyébként díjmentesen elhelyezhet bárki a gyepmesteri telepen található, erre a célra kihelyezett konténerben. A szóban forgó esetben, sajnos, más illegális szemetének eltakarításában, a makói közmunkások is részt vesznek a napokban. Ez az eset is azt igazolja, hogy tovább kell erősítenünk az ellenőrzést és, hogy szigorúan szankcionáljuk a jogszabályba ütköző szemétlerakást. A felelőtlen szemetelők miatt nem sérülhet a makóiak komfortérzete. Kérjük a lakosságot, magatartásával, éberségével és felelőssége tudatában segítsen abban, hogy felszámolhassuk együtt az illegális szeméttelepeket” – írták.

Frissítés: a város a döglött macskát tegnap azonnal elvitette, és a hulladék elszállításáról is gondoskodtak.