Makó

Pulitzer emléknapot tartottak Makón


Gajáta Fanni – Makó

168 évvel ezelőtt ezen a napon született Pulitzer József Makón. Az ő nevéhez köthető a Pulitzer-díj, amely az amerikai újságírás legrangosabb elismerése, a Columbia Egyetem Újságíró Felsőiskolájának megalapítása és nélküle a New Yorkban található Szabadság-szobornak sem volna talapzata. Ezek mellett a munkásságát is méltatták a mai megemlékezésen.

Reggel az egykori szülőháza helyén álló Úri utcai épületen lévő emléktáblára kerültek fel az első koszorúk, amelyet a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület és a Makói Múzeumért és Kultúráért vezetői, Urbancsok Zsolt és Gilicze János, valamint Kovács Sándor képviselő helyeztek el. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató köszöntőjében munkásságáról ejtett szót.

A főtéri szoborsétányon álló mellszobornál a városvezetés mellett Varga Márta, a Makó Városi Televízió Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja emlékezett meg a híres makóiról. A szobornál Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester és a Makó TV helyezett el egy-egy koszorút. A megemlékezés a Pulitzer József Kollégiumban fejeződött be, ahol Borkáné Dudás Mónika kollégiumvezető és Czellár Mónika, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Makói Tankerületének megbízott igazgatója.