Hírek

Óriásportéval ünnepelte 120-dik tanévét a JAG


Bojtor Boglárka – Makó

A költészet napi ünnepség alkalmából a diákok rövid előadással és énekkel készültek. Mindannyian együtt dalolták József Attila: Születésnapomra című költeményét. Ezután a kisebbek népi játékokat próbáltak ki az udvaron és kézműves foglalkozással ütötték el az időd. Ez alatt a gimnazisták kvízt tölthettek ki, és egymás feldíszített termét csodálhatták meg. Előzetes feladatként minden osztály egy-egy József Attila verset kapott, ami megihlette őket és ennek tematikájában díszítették fel termüket. Egyik osztály a Földmadár című költeményt kapta, és térképek segítségével mutatta be a vers történetét. Mindez nem volt elég még tovább is gondolták azt.

A délelőtt másik nagy dobása a hatalmas portré kép volt. Ehhez két napon át fotózták a diákokat szünetekben, majd egy számítógépes program segítségével, abból a költő arcképét rakták ki. A gyerekek közül mindenki nagy lelkesedéssel ült kamera elé, és alig várták a leleplezést. A hatalmas képet bárki megtekintheti, hiszen a gimnázium homlokzatára rakták fel.

A mai nap tartogatott még egy meglepetést. Mivel idén a József Attila Gimnázium 120 éves, kiállítást rendeztek az évforduló alkalmából a múzeumban. Ehhez sokan hozzájárultak és régi emléktárgyaikat adták hozzá. Volt közöttük több bizonyítvány, különböző sportszerek, szaktanárok régi eszközei, versenyeredményekről szóló oklevelek, sőt még az első igazgatói asztal is helyet kapott. A rengeteg régi és új tablón kívül elkészült egy igazgatók tablója is, az iskola eddigi vezetőinek képmásából.

A tárlatot Gulácsi Attila, a Magyar Néphadsereg Művelődési Házának nyugalmazott igazgatója, az iskola egykori diákja nyitotta meg.

– Bizonyára nem mondok újat azzal, hogy négyes jubileumot ünneplünk 2015-ben. Vegyük sorra ezeket, 120 éve kezdődött meg a tanítás az alma materünkben, 110 éve született iskolánk egykori tanulója és névadója, József Attila. 60 éve vette fel az intézet az ő nevét és 40 éve 28 ifjú ember, lányok és fiúk közöttünk én is sikeres érettségi vizsgát tettünk – mondta Gulácsi Attila, aki mint kiderült, Rója István igazgatóval együtt tette meg a felnőtté válás egyik mérföldkövét, az érettségi vizsgát.

– A megnyitóra készülve két puhafedelű könyvet emeltem le a polcomról, melyek a makói gimnázium múltjáról mesélnek. Ezek fontosak, mert rólunk szól mindkettő, a tanárainkról, ifjú korunkról, a múltunkról, a jelenünkről és talán kicsit a jövőnkről is. Azt üzeni, hogy akik megfordultak e falak között az elmúlt években, mindannyian összetartozunk, egy nagy osztályt alkotunk. Most újra találkozunk a valóságban és az emlékeink útján egyaránt. Az alapkő letételekor Meskó Sándor így fogalmazott: Legyen ez az épület a világosság forrása. Az iskolánk százhúsz éves múltjának eredményei ezt tükrözik is. Írók, költők, orvosok, tanárok, művészek és a hétköznapok hősei is innen nőttek ki – mesélte az ezredes, majd név szerint kiemelt néhányat közülük, amely bizonyítja, hogy a kitűzött cél megvalósult.

A megnyitót követően az egykori és mostani diákok időutazásra mentek és együtt tekintették meg a gimnázium tablóit, tárgyait.

További képeink: