Hírek

A héten szavaznak a makói petrezselyem eredetvédettségéről


Korom András – Makó és térsége

Eredetvédett lehet a makói, de a főként Apátfalván, Magyarcsanádon, Földeákon és Maroslelén több száz család megélhetésének egyik forrása, a hosszúgyökér termesztése, tisztítása. Már mennyiben a Hagyományok-Ízek-Régiók Bíráló Bizottsága kedvezően bírálja el az ezzel kapcsolatos a Csanád és Térsége Gazdakör kezdeményezésére beadott pályázatot. A petrezselyemként is nevezett hosszúgyökér, melyet 2 ezer hektáron is termeszthetnek a makói járásban, nem csak jóval hosszabb a máshol termű petrezselyemtől, de sokkal hosszabb ideig lehet tárolni.

A piaci rangot, márkát jelentő eredetvédelmet a makói térségben eddig a népi fajtanemesítésnek köszönhető, kétéves vöröshagyma kapta meg. A hosszúgyökér eredetvédelmét egyébként – információnk szerint – a kereskedők szorgalmazták, amiatt, hogy a védjeggyel drágábban és könnyebben lehetne értékesíteni.

A  Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) Bíráló Bizottság, ahogy arról korábban beszámoltunk, idén január 30-án tartotta ülését, amelynek során a Csanád és Térsége Gazdakör makói hosszú petrezselyemgyökér termékére vonatkozó pályázatot is elbírálták.

A bizottság hiánypótlást kérte fel a pályázótól. Az pedig módosította a végleges termékleírást, amelyet március 23–án küldött meg a HÍR titkárság részére azzal a kéréssel, hogy a termék neve Makói zöldség (más elnevezése: Makói hosszú petrezselyemgyökér) legyen azért, mert az  Oltalom alatt álló Földrajzi Jelzés (OFJ) iránti kérelmet is ezen a néven kívánja benyújtani. A módosított, véglegesített termékleírást március 27-én terjesztette elektronikus szavazásra a HÍR Bíráló Bizottság elnöke a Bíráló Bizottság elé.

Az elektronikus szavazás ezen a héten zárul, így a jövő héten tudunk hivatalos értesítést küldeni a pályázó részére a HÍR Bíráló Bizottság döntéséről – írta hírportálunk érdeklődésére a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája.