Makó

Makói fotós örökítette meg Apátfalva álombokrait


Gajáta Fanni – Makó

– Ezek a díszes oromzatok a 19. század végén, a 20. század elején készültek, így már több mint százévesek is lehetnek. Úgy gondolom, a falu házait meg kell menteni, fel kell újítani a meglévőket, hogy sokáig öregbíthessék Apátfalva hírét – mondta el a megnyitón Márton Gábor.

A fotós nyolc alkalommal látogatott ki a községbe, ez idő alatt születettek meg a képek.

– Miért éppen Apátfalva? A néprajz nagyon érdekelt. Egyszer a kezembe akadt egy könyv, amelyben Csongrád megye néprajzi emlékeit gyűjtötték össze, ekkor láttam benne először az apátfalvi oromzatokat. Egy átutazás alkalmával láttam meg őket és úgy gondoltam, megörökítem őket.

Az apátfalvi önkormányzattal egy hónappal ezelőtt vette fel a kapcsolatot. A felkérésnek nagyon örült az új falu vezetése, örömmel támogatták az ifjú művészt a képek elkészítésében. A képek alatt kreatív képcímeket is lehet olvasni. A művész elárulta, ezek a képaláírásokat a fantáziájára bízza, csak ránéz az elkészült fotóra és eszébe jut egy frappáns cím.
A tárlat egészen május 4-ig tekinthető meg a makói vároháza földszinti aulájában. A kiállítást az apátfalviaka falunapok idején nézhetik meg odahaza.