Makó

Lázár: szeptembertől ingyenes étkezés jár a bölcsiseknek és az ovisoknak


Lázár János a csaknem kétórás sajtótájékoztatón közölte: a kormány szerdai ülésén meghallgatták a külügyi és külgazdasági, valamint a belügyminisztert. A kormány megállapította, hogy az elmúlt egy évben a Kárpátalján élő magyarok szociális helyzete jelentős mértékben romlott, nőttek az árak, csökkentek a bérek.

Napi kapcsolatban állnak Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével a 200 ezres magyar közösséget érintő helyzet értékelése érdekében – jelezte. A kormány jelentős anyagi támogatást nyújt minden Kárpátalján dolgozó pedagógusnak, és segít abban is, hogy a szülők a gyermekeknek a napi étkezést biztosítani tudják – ismertette.
A kormány elkötelezett Ukrajna területi egysége mellett, és Magyarország kész együttműködni az ukrán kormánnyal, hogy a helyzet stabilizálódjon.

A miniszter a kormány döntését ismertetve beszámolt arról is, hogy szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezést biztosítanak a bölcsődés és óvodás gyermekeknek. Lázár János elmondta: csak a leggazdagabb szülőknek kell térítési díjat fizetniük, az ingyenes étkezés pedig 320 ezer gyermeket érint majd. A várható költség 12-13 milliárd forint lesz – mondta.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációs államtitkár ehhez azt tette hozzá, hogy az intézkedés a gyermekek 90 százalékát érinti. Beletartoznak azok a családok, amelyekben fogyatékkal élő vagy tartósan beteg, illetve három vagy több gyermeket nevelnek, és ahol a jövedelem nem haladja meg a havi 90 ezer forint/főt.

A miniszter szólt arról is, hogy az agrárkamara és földművelésügyi tárca javaslatára úgy döntöttek: a 25 és 55 év közötti mezőgazdasági dolgozókra is kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciótervet, és az érintettek foglalkoztatását 14,5 százalékos járulékkedvezménnyel segítik.

Az Országos Roma Önkormányzat gazdálkodását firtató kérdésre Lázár János azt mondta: a mai világban a roma kisebbségi önkormányzatoknak országos és helyi szinten különös figyelmet kell fordítaniuk az átláthatóság szempontjainak százszázalékos érvényesítésére, hogy minden forinttal tételesen el tudjanak számolni. “Egy közösséget abban a céljában, hogy változtasson a helyzetén, támogatni és segíteni kell” – mondta, hozzátéve: visszautasítja a feltételezést, ami sokszor megfogalmazódik kimondva vagy kimondatlanul, hogy a romák mindig lopnak. Ugyanakkor minden roma vezető felelőssége óriási, hiszen az irántuk való közbizalmat rombolhatja, ha “lopnak, csalnak, hazudnak” – mondta.

A többségi társadalomtól is méltányosságot és igazságosságot, korrektséget vár el a közösséggel kapcsolatban – jelezte, hozzátéve: folyamatban lévő büntetőügyet nem kommentál, de abban érdekelt mindenki, hogy az igazság minél hamarabb kiderüljön, és aki lopott, az viselje a következményeket.

MH-MTI