Makó

Közadakozásból újítanák föl a Galamb iskola óráját


Korom András – Makó

Nemrégiben helyezték vissza a Galamb épületének Szép utcai homlokzatára, a padlásfelújításkor megtalált egykori kiscímert, s ez adta az ötletet arra, hogy az épület belső részén lévő – évtizedekkel ezelőtt kibelezett – homlokzati órát is helyreállítsák.

Mint Horváth Zoltántól az intézmény igazgatójától megtudtuk, az iskolai honlapon és Facebook oldalán közzétett felhívásra 3 nap alatt 75 ezer forint, a felújítás 810 ezres becsült költsége majd 10 százaléka érkezett be.

– Az iskola három egykori diákja és az egyik tanárnő is jelentkezett, hogy segítenek. Egyikük, aki órásmester, a szerkezetet állítaná össze, a másikuk a mutatókat gyártaná le, akadna, aki a rádiós részt rakná össze, hogy az a Fekete-erdei atomórával szinkronban járjon, míg a tanárnő az üvegmunkát, azaz a számlap restaurálását vállalná. Velük pénteken tartunk egyeztetést – mondta Horváth Zoltán.

Az óra, ahogy az ma látható. Mutató és szerkezet nélkül.

Az óra helyreállításakor az elképzelések szerint egy kis harangjátékot is kapna, így az elütné a negyedeket, a feleket és az egész órákat is. Az időmérőt a portáról is lehetne irányítani, alkalmanként ki-bekapcsolva a harangjátékot.
A közadakozásból helyreállítandó időmérő nem csak a város legjobb állapotában lévő városképi jelentőségű épületének fényét emelné, de Makó újabb különlegességet is jelentene.

Aki hozzá szeretne járulni a helyreállításához, az a részletekről itt és itt tájékozódhat.