Makó

Nemzetközi fesztiválon kapott különdíjat a makói filmes


Oláh Nóra – Makó

– Milyen előzményei vannak ennek a filmfesztiválnak?
– Joseph Arbiol, a MICE Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Filmfesztivál igazgatója 2010-ben volt a Zoom to Europ erdélyi filmes műhelye vendége. Az ott szerzett tapasztalatai inspirálták a fesztivál létrehozására – amelyet a harmadik alkalommal rendeztek meg március végén a spanyolországi Valenciában.

Josep Arbitol fesztiváligazgató és a Star Wars szereplői.

– Megszokhattuk, hogy minden nemzetközi szakmai megmozduláson a makói vagy makói kötődésű hazai filmesek aktívan és sikeresen szerepelnek. Ezúttal kik és milyen indíttatásból képviselték a várost?
– A fesztivál előzsűrije során a több száz alkotás közül a Makói Videó- és Művészeti Műhely két filmjét is beválasztották a döntőbe. Az egyik Bakacsi Márk Elhagyott játszótér című munkája, a másik az Eger melletti Felsőtárkányról származó Bata Zalán Kingdom of Heaven című animációs filmje. A gyermek- és ifjúsági kategórián kívül professzionális filmeket is bemutattak – ez utóbbi zsűrijében vehettem részt. Egy másik, szintén professzionális kategória különdíjasa pedig az ugyancsak a műhelyünkkel kapcsolatban álló szegedi Szabó Máté lett, aki az „1,33…at least” című animációs filmjével nagyon erős (többek között amerikai) ellenfeleket utasított maga mögé! Az ő díját egy másik műhelybeli tagunk, Ankes Balázs vette át; a velünk utazó másik filmes kolléga Bata Zalán volt.

A filmfesztivál megnyitója.

– Milyen programokkal telt a valenciai hétvége?
– A rendezvénysorozat alatt rengeteg filmet néztünk meg, emellett a szakmai konferencián az Európai Uniós Erasmus-partnerországok fesztiváljai mutatkoztak be. Azért jutott időnk a városnézésre is: láthattuk a történelmi és a modern Valencia nevezetességeit, például a Science Museumot és az Ocenariumot.

Ankes Balázs és Bata Zalán valenciai városnézésen.

– Vannak-e további konkrét tervek a nemzetközi szakmai együttműködésre?
– Az Erasmus-partnerországok – Spanyolország, Anglia, Olaszország – és hazai képviselőként a Makói Videó- és Művészeti Műhely jövő augusztusban egy három napos konferenciát szervez Makón, a gyermek- és ifjúsági vizualitás és filmes munkák témakörében.