Makó

Fémdetektoros kapu borzolja a váll-keres dolgozók idegeit


Korom András – Makó

Egyik – névtelenséget kérő – a cégnél dolgozó olvasónk szerint a makói Váll-Ker Kft. nem igazán igazán dolgozóbarát lépéseket tett.

– A minap például kihelyeztek a portára egy fémdetektor kaput, és arra utasították a dolgozókat, hogy mindenki haladjon át rajta, és akinél jelez, az ürítse ki a zsebeit a portásnak! Portásnak! Mert itt nincs biztonsági szolgálat, itt portás van, aki egyébként minden nap mindenkinek átmatatja a táskáját ott mindenki előtt, amihez eleve nem is lenne joga!… És addig kell vetkőzni, amíg jelez valamit! De nem ám külön helyiségben! Nem! Ott mindenki előtt alázzák az embert! Milyen jogon? És 2 helyett fél 3-kor jutottam ki, mert annyira lassan haladtunk! A céges busz 2:45-kor indult 2:20 helyett! Nem beszélve a járatos busszal járókról! Mi van, ha lekésik? Várnak még órákig? A cég miatt? És ezt persze nem számolják el! Ez abszurd! Ráadásul szerintem ehhez a dolgozóknak szerződésben hozzá kellene járulniuk. Egy börtönben nincs ilyen szigor! Egyébként is, mit tudnánk kilopni? Többe került a kapu! Normális helyen biztonsági szolgálat van a kapunál, és szúrópróba szerűen kiemel 1-2 embert, akik megmutatják a táskájukat, aláírják a jegyzőkönyvet, és mehetnek. Itt meg se biztonsági szolgálat, se jogszerű eljárás, se jegyzőkönyv. Volt egy korábbi intézkedésük, ami szintén elég kérdéses volt. Hoztak egy rendeletet, hogy 2 óra 5 perckor lehet csak elhagyni a gyárat. Mindenkinek! Tehát 5 perccel tovább kell bent maradnia mindenkinek, hogy biztosan ledolgozzuk a 8 órát. És ezt persze nem fizetik ki! A cégtől kapott “párezres” bakancsra narancssárga láng motívumot festettek, hogy nehogy hazahozzuk, és itthon abban kertészkedjünk, vagy tudom is én. Felháborító, ami itt folyik! Ezek az intézkedések sértik a dolgozók személyiségi jogait, a személyes szabadsághoz való jogukat! Ez zaklatásnak, és hátrányos megkülönböztetésnek számít! Nem? Ha valaki lenne elég tökös – de persze mindenki félti azt a forintos állását- akkor simán beperelhetné a céget ezekkel a vádakkal, és szép kis summát akaszthatna – írta.

Megkérdeztük a cégvezetőt, hogy mi is indokolta a fémdetektoros kapu felszerelését, s a további – a levélben említett – szigorításokat.

– Nemrégiben azért voltunk kénytelenek felszereltetni a fémdetektoros kaput, mert egyes dolgozóink a lábukra és a testükre ragasztva vitték ki az üzemből a fém alkatrészeket. Sőt volt, hogy egész kandallót is elloptak, igaz azt nem a kapunk keresztül vitték ki – mondta hírportálunknak Tóth István. A Váll-Ker Kft. ügyvezetője hozzátette: az üzemből kilopott 500-1000 forintos alkatrészek hiánya akkor szúrt szemet, amikor a kandallók szerelésekor kiderült, hogy nincsenek meg. A szerelés ezért késett, így a partnereknek is csak késve tudták kiszállítani a készterméket.
Hozzátette: a fémdetektoros kapu érzékenységét úgy állították be, hogy az a kisebb tárgyakat, órákat, csatokat ne érzékelje.

– Az első nap 40 percig tartott míg a dolgozóink áthaladtak rajta, majd ez pénteken 20 percre csökkent. A kapu ellen egyébként azok ágálnak legjobban, akiknek jobb volt, hogy az korábban nem működött nálunk – tette hozzá Tóth István.
A Váll-Ker Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta: senkinek sem kell levetkőznie a portán. Ha jelez a kapu, csak addig kell kiürítenie a zsebeit és a táskáját, míg ki nem derül, mit érzékelt.

Tóth István: a lábra és a testre ragasztva kilopott alkatrészek miatt szerelték fel a fémdetektort.

– A gyárban évente mindenki kap munkaruhát, ezeket azonban nem lehet kivinni az üzemi területről, ugyanis korábban előfordult, hogy aki abban ment ki, kivitte a piacra és ott eladta, aztán meg jelentkezett egy újabbért. A munkavédelmi sárga lángnyelves cipő sem azért van, hogy valaki odahaza kertészkedjen benne – tette hozzá Tóth István.

A Váll-Ker ügyvezetője elmondta: a korábbi 2 óra helyett azért 5 perccel később engedik ki az embereket a kapun, mert sokan már háromnegyed 2-kor elmennek kezet mosni, majd 2 előtt 5 perccel már a kapuban várták, hogy kiengedjék őket.
– Dolgozóink egy része nem is kezdi el reggel 6-kor a munkát, csak negyed vagy fél órával később. Aztán 20 perces reggeliszünet is gyakran alaposan kinyúlik, s a kétszeri kávézás és a cigarettázás is a munkaidőből vesz el. Így dolgozóink egy része a napi 8 óra helyett ténylegesen csak 6-ot dolgozik, aztán meg panaszkodik, hogy nem tudja teljesíteni a normát – magyarázta a cégvezető.