Makó

Tojásos, kalácsos húsvéti készülődés Makón


Bojtor Boglárka- Makó

Idén új szimbólum díszíti a főteret. A hatalmas tojásfát Karsai Ildikó tervezte, és makói általános iskolások díszeit aggatták rá. A gyerekek tojásokat és bárányokat készítettek. Délelőtt az iskolásokat és felkészítő tanáraikat aprósággal jutalmazták a segítségért cserébe.

– A keresztény vallás egyik legnagyobb ünnepe a húsvét, a feltámadás, a megváltás gondolatára épül. A húsvét napjainkban is megőrizte tavasz ünnep jellegét, felelevenítve az ősi tavaszköszöntő népszokásokat, a termékenységgel kapcsolatos ünnepségeket – kezdte gondolatait Gilinger Ildikó, a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar karnagya.

– A tavasszal együtt a lelkünk is frissebb, tisztább minőséggel telik meg. Legyen az ember bármilyen gondolkodású, a spirituális ünneplőbe öltözést nem tagadhatja meg magától. A rákészülés közben le kell járnunk a magunk kálváriáját, mely hétköznapibb, mint Krisztus emberfeletti áldozatot követelő, ajándékot hozó útja – folytatta. – Ha kellően kinyitjuk a lelkünket a húsvét üzenetére, minden ajándékká válhat a számunkra. A terített asztal, a kedves, ismerős arcok látványa jelentheti ezt. Túl sok a fásult jelentéktelen hétköznap, de most álljunk meg egy-egy percre, hogy értékeljük mindazt, ami körülvesz minket – mondta, majd Böjthe Csaba szeretetről szóló gondolataival búcsúzott és arra buzdított, hogy mi makóiak legyünk egy zenekar és általunk szólaljon meg az élet csodálatos szimfóniája.

A megnyitót követően a makói egyházi közösségek vezetői közösen mondták el az Ároni áldást.

A megnyitót követően a Maros Táncegyüttes népi ügyességi játékokat tanított az érdeklődőknek. Sokan megtanultak gólyalábazni, a karikásostor pattintáshoz viszont több gyakorlásra lenne szükség. De ami mindenkinek ment, az a kakas-ütés és a botdobás volt. Akik inkább a kézművességet helyezik előrébb az ünnepi készülődésben, tojásokat festhettek, díszíthettek festékkel és akár pákával is. Eközben Farkas Éva Erzsébet, polgármester, Czirbus Gábor alpolgármester segítségével húsvéti üdvözlőlapokat osztogatott a közönségnek és áldott ünnepeket kívánt nekik.

A főtéren rengeteg húsvéti tojást rejtettek el reggel. Aki ezeket megtalálta, locsolóversért cserébe csokitojásra válthatta be őket. A legkisebbek kedvence az állatsimogató volt. A kis nyuszikat mindenki imádja, akik ezt nem mindig viszonozzák a rengeteg kezecske után. A húsvéti állat mellett kiskecskék is helyet kaptak, megrémülve ültek az egyik sarokban, ennek ellenére értük is majd megőrültek a kis rajongók.

Ebéd után a Maros Táncegyüttes több csoportja tartott táncos bemutatót és táncházat, melyhez a talpalávalót a Rozsdamaró zenekar szolgáltatta.

A táncházak után, melyen felléptek a Maros, a Mákvirágok, a Mötyke, a Kispántlika, a Pipacs, a Boróka és a Boglárka táncosai, még hagyományos vödrös locsolkodásnak is részesei lehetnek a nézők.

További képeink a húsvétolóról: