Ország-világ Sport

Ferenc pápa 12 rab lábát mosta meg Rómában


Ferenc pápa szerint a megalázott, leköpött, elárult, magára hagyott, feláldozott Krisztus kegyetlen szenvedésében az emberiség “saját tetteinek kegyetlenségét” láthatja. Az egyházfő Krisztushoz hasonlította azokat, akiket családjaik és a társadalom is kitaszít és megfoszt a szolidaritástól. “Az utcákon magukra hagyott testvéreinket a mi nemtörődömségünk és közönyünk sebzi meg” – jelentette ki Ferenc pápa, aki megemlékezett azokról is, akiket a világ számos részén hitük miatt üldöznek, lefejeznek, keresztre feszítenek “szemünk előtt és cinkos hallgatásunk közepette”.  

Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke vitte elsőként a keresztet a római Colosseumból indított keresztúton.  A második stációra egy hatgyermekes olasz apa vette át a keresztet felesége és gyermekei kíséretében, miközben a meditációk szövege a vallásszabadság alapvető jogának tiszteletben tartását szorgalmazta. A (családról szóló püspöki szinódus évében) a harmadik állomáson egy brazíliai gyermekeket örökbe fogadott olasz házaspár vette át a keresztet, majd egy másik olasz család felnőtt lányukkal és ennek vőlegényével.

Ezután egy kerekes székes beteg, két Domonkos-rendi szerzetesnő Irakból, keresztények Szíriából, Nigériából, egyiptomi koptok és kínaiak. A keresztet két olasz és két latin-amerikai szerzetesnő is kézben vitte, valamint szentföldi ferences szerzetesek is. A 14. stáción ismét Vallini bíboros vette kézbe a keresztet. A Via Crucis végighaladt a Colosseum előtti téren az ókori amfiteátrummal szemközti Palatinus-domb teraszáig, ahonnan Ferenc pápa követte a stációkat.

A 2. stáció azokat említette, akiket korunkban is hitükért üldöznek, bebörtönöznek, elítélnek vagy legyilkolnak. A 4. stációhoz fűzött meditáció a családok nehézségeiről, drámai problémáiról szólt hangsúlyozva, hogy könnyű ítélkezni, de segíteni csak úgy lehet, ha a másik helyébe képzeljük magunkat. A 6. stáció a nők szerepét és “géniuszát” emelte ki az egyház életében. A 10. stáció szövege elítélte az emberkereskedelmet, a gyermek-katonák jelenségét, a rabszolgasorba kényszerítő munkát és “alázatos” bocsánatot kért azoktól a gyermekektől és fiataloktól, akik szexuális visszaélés áldozataivá váltak. A 11. stáció meditációja a halálbüntetés eltörlését sürgette a világban.

Ma este Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát. Vasárnap délelőtt misét mutat be a Szent Péter téren, majd délben mondott beszéde után Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.